Milan Jajčinović: Važnost prošlosti i sadašnjosti u lokalnim izborima

Premda do lokalnih izbora ima još više od pola godine već se pojavljuju ankete o tome kakve šanse imaju SDP i HDZ odnosno ostale stranke

 
Najnovija ne samo da se bavi postocima, tj. koliko bi mogao dobiti HDZ, SDP i druge stranke, nego i mogućim gradonačelnicima Zagreba i Splita. Ta anketa zaključuje da bi u Zagrebu dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića mogao poraziti njegov nekadašnji stranački junior Davor Bernardić. Istodobno, predviđaju da bi u Splitu neobičnoga Željka Keruma mogao pobijediti obični svećenik Ivan Grubišić. No, takve su ankete ne samo varave nego i zavodljive. Svrha im ne mora biti samo da pokažu političko raspoloženje već mogu biti i manipulativne, kako bi navele birače da glasuju sukladno rezultatima anketa.
Koliko su naše predizborne ankete ćudljive i neutemeljene zornim se pokazalo još prije prvih hrvatskih slobodnih izbora, kada je anketom tadašnjih autoriteta “istraživanja javnoga mnijenja” zaključeno da na izborima sigurno pobjeđuju reformirani komunisti, a zna se tko je i kako uvjerljivo dobio izbore. Druga je slična anketa bila prije izbora za drugoga predsjednika Hrvatske. Tada je u anketama, do pred kraj, uvjerljivo vodio Dražen Budiša, ali ga je na kraju pobijedio Stipe Mesić. Zato je i danas istraživanje hoće li u Zagrebu ili Splitu pobijediti ovaj ili onaj, osam mjeseci prije izbora, jalov posao. Za to se vrijeme mogu promijeniti i stranke i birači.
S obzirom na to kako SDP, kao vodeća stranka Kukuriku koalicije, vodi državu teško da bi i marketinški tim Coca-Cole u bitnome uspio promijeniti utisak o njegovoj vlasti. Što god je započeo, ništa mu još nije uspjelo. Najavljeni boljitci se stalno odgađaju i premještaju u budućnost. Narodu se, kao i za socijalizma, bolja budućnost stalno podmeće umjesto neugodne sadašnjosti. No, dok je televizijskih slika iz sudnice sa suđenja Ivi Sanaderu i stranačkom vrhu HDZ-a, SDP se usprkos tome kako traljavo vladao i ne mora brinuti za vlast. Masama je dovoljno gledati televiziju pa da im, a da i ne moraju voljeti SDP, HDZ bude mrzak. Koliko Kukuriku koaliciji rejting ruši sadašnjost, HDZ-u ga možda još i više ruši prošlost. Prošlost bi pak trebala ići u prilog Milanu Bandiću pri biranju za zagrebačkoga gradonačelnika. Kada se pogleda što je on za svojih mandata uradio i sagradio, onda se svi njegovi prethodnici, osim Većeslava Holjevca, doimaju i slove kao nepoznati pigmejci. Unatoč tome, Bandiću se u zasluge ne broji prošlost, nego spočitava sadašnjost. Sada postaju važnije dvije fontane od svega onoga što je Zagreb pretvorilo u velegrad! Kao da te fontane neće ostati u Zagrebu, kao da će ih Bandić kao suvenir ponijeti sa sobom, ne bude li izabran za gradonačelnika. Bandićevu političkom suparniku, kandidatu SDP-a Davoru Bernardiću, ne može se zamjerati prošlost. Dovoljno je politički mlad da u njemu dio Zagrepčana vidi budućnost. Koliko je pripadnost SDP-u Bandiću nekoć donosila prednost, Bernardiću bi čak mogla biti i nedostatkom. Jer, da SDP bolje i uspješnije vlada državom, i Bernardiću bi to bio vjetar u leđa. Osim toga, nedavno je napravio i jedan “politički gaf” koji mu rigidniji esdepeovci vjerojatno i neće oprostiti – pojavljivanje na proštenju u Mariji Bistrici.
Takvi esdepeovci ne trpe ulogu čak ni “političkog hodočasnika”. Njima je vjera jednostavno nespojiva sa SDP-om. Mnogima koji su za splitskoga gradonačelnika izabrali Željka Keruma, ono što je on izgovorio na HTV-u možda i nije politička blasfemija. Ipak, mogla bi biti u pravu naša kolumnistica Ivana Simić Bodrožić koja je u subotu u Obzoru napisala: “Kao pravi demagog, Kerum je izgovorio ono što svi misle, ali za što jedini on ima hrabrosti”. Moguće je da mu upravo ta rečenica, da ne bi volio da mu se kći uda za Srbina, bude presudnom da dobije i drugi mandat, unatoč diletantskom upravljanju Splitom. Prošlost na lokalnim izborima može rušiti Keruma i HDZ jednako kao što bi sadašnjost mogla rušiti SDP.     
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr