Skip to content

Međunarodni dan knjige u MSU Zagreb


Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u petak, 23. travnja, u 12 sati obilježava Dan španjolskog jezika. Ujedno to je dan na koji je umro najznamenitiji španjolski pisac Miguel de Cervantes i rodio se bard Shakespeare, te je stoga UNESCO, prije petnaest godina, donio odluku da je 23. travnja i Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tim simboličnim datumom odaje se počast autorima i knjigama te se nastoji potaknuti ljude na čitanje.

Na središnjoj krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti od 12 do 13 sati održat će se javno čitanje ulomaka iz Bistrog viteza Don Quijotea od Manche na hrvatskom i španjolskom jeziku. Prvo će kratak ulomak na hrvatskom pročitati mr. Snježana Pintarić, ravnateljica muzeja, a potom će se uključivati svi koji žele, uz naizmjenični slijed španjolskog izvornika i našega prijevoda.

Studenti i učenici španjolskog jezika, koji toga dana dođu u grupni posjet Muzeju, platit će ulaznice za „Zbirke u pokretu“ i za aktualnu izložbu „Par lijevih cipela“ samo deset kuna.

Uz to, MSU će darovati posjetiteljima besplatno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu izložbu.
Tim projektom, javnim čitanjem remek djela španjolskog jezika kultnog Cervantesa, želi se u Hrvatskoj proširiti tradicija obilježavanja i Dana knjige i Dana španjolskog jezika. U zemljama španjolskog govornog područja 23. travnja odavno je tradicionalan dan na koji se najširu publiku podsjeća na užitak čitanja i poštovanje spram pisaca, književnog stvaralaštva i knjige uopće.

Akademija-Art.hr

20.04.2010.