Skip to content

Meteoalarm: Narančasti stupanj upozorenja za Dalmaciju

jugo porporela valovi

Internetska stranica meteoalarm.eu, koja izvješćuje o ekstremnim vremenskim prilikama iznad Europe, upozorila je na narančasti stupanj pripravnosti na nevrijeme na području Dalmacije, koje može prouzročiti štetu i biti opasno za ljude

Narančasti stupanj je odmah iza najvišega – crvenog stupnja upozorenja na ekstremno vrijeme. Odnosi se na obalu i dalmatinske otoke od Zadra do Dubrovnika. Uz naranačasti stupanj upozorenja preporučuje se, kako je objašnjeno, poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i pridržavanje savjeta mjerodavnih državnih službi.

More će biti 5 do šest pa s malim brodicama ne treba uopće ploviti nego ih dobro privezati. Nevrijeme u kojem će puhati jugozapadni vjetar trajat će sve do sutra navečer.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, danas su, kako je izvijestio Hrvatski autoklub, u prekidu katamaranske veze: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, a katamaran Jelsa-Bol-Split plovi bez pristajanja u Bolu.

Na Hvaru potopljene dvije brodice i nekoliko oštećeno

Dvije manje brodice su potopljene, a nekoliko ih je oštećeno danas u hvarskoj luci u valovima visokim do dva metra zbog jakog juga. Valovi su iz mora na gradski trg u Hvaru izbacivali kamenje od deset do dvadeset kilograma, doznaje se u hvarskoj Lučkoj upravi. (Foto: Zoran Kusalo, HRT)