Skip to content

Memorijalna zbirka Ranko Marinković u Visu


Ranko Marinković

Tekst i foto: Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Memorijalna zbirka Ranko Marinković u Visu otvorena za javnost


Dinamični i multimedijalni pristup

 
Od 4. listopada, dva puta tjedno je u gradu Visu za javnost otvorena Zbirka Ranko Marinković. Time je projekt vezan uz rad i život velikog hrvatskog književnika, koji traje već četvrtu godinu kroz razna događanja, obilježavanja važnih datuma iz književnikovoga života i sl., dobio novi način djelovanja.

Naime, Zbirka je sada ustrojena u sklopu Gradske knjižnice i čitaonice Vis i smještena je na istoj adresi – Viškoga boja 13 – ali na drugom katu. U fundusu Zbirke čija je voditeljica profesorica Anči Fabijanović, za sada su fotografije akademika Ranka Marinkovića, uglavnom iz Časopisa Most – The Bridge , iz njegove mladosti ali i zrele dobi, te uvećane i uramljene čine stalnu izložbu. Tu su i donirane knjige, sabrana djela tiskana u izdanju Školske knjige. U Zbirci je i šah na kojem je Marinković igrao u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu (u sklopu MUO-a), te sve dosad prikazivane TV drame kao što su npr. Zagrljaj, Karneval, Anđeo, zatim dokumentarac Ranko Marinković – riječi samoće, kao i snimke priloga s Radio Splita ali i snimke s viškoga bloga kada je prostor lani predstavljen javnosti. Sabrani su na istom mjestu i plakati s brojnih dosadašnjih događanja kao i ulomci iz novina te s internet portala, zatim pjesme koje su Ranku posvetili drugi književnici, zadnji oproštaji napisani nakon Marinkovićeve smrti – a tu se posebno ističu riječi njegovih suotočana Joška Božanića i Jakše Fiamenga.

Valja spomenuti kako je Memorijalna zbika Ranko Marinković zaživjela u gradu Visu zahvaljujući odluci gradskog vijeća, ali i stalnoj potpori Grada Visa te posebno gradonačelnika Ive Radice. Konkretna pomoć stiže upravo ovih dana od grada Visa te  iz Splitsko dalmatinske županije i iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba te iz Hrvatske akdemije znanosti i umjetnosti također iz Zagreba. Potpora se očekuje i iz Ministastva kulture RH, zatim iz Društva hrvatskih književnika, iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice također iz Zagreba, pa iz Gradske knjižnice Marko Marulić iz Splita te, kao i ranije, iz Matice hrvatske te iz HRT-a. Postoje naznake da će se projektu pridružiti i obitelj što bi bilo dragocjeno i neprocjenjivo važno te poticajno.


Anči Fabijanović

Razvidno je da su sve te ugledne institucije prepoznale potrebu da ovakva jedna Zbirka bude smještena u rodnom gradu Ranka Marinkovića, pa da ugledni profesori i studenti, ali i tzv. obični turisti hodočaste na otok Vis umjesto da bude obrnuto. A do sada su u Visu, govoreći o Ranku vrlo stručno ali i prisno, boravili i Antun Tonči Vrdoljak i Špiro Guberina i Milan Bešlić i pokojni Srećko Lipovčan i Dragutin Lucić Luce i mnogi drugi…

Voditeljica Zbirke, koju je osmislila i ustrojila te će je i dalje obogaćivati, jest profesorica Anči Fabijanović. Jedan od razloga njezinoga preseljenja u Vis upravo je ova Zbirka, po uzoru na onu koju imaju i Lorca i Krleža i Ivana Brlić Mažuranić i Zagorka te mnogi drugi a svakako ju je i te kako zaslužio veliki književnik, jedan od ponajboljih u Hrvatskoj, ujedno i akademik Ranko Marinković. Želi se ići i korak dalje, jer ima ideja za pravi multimedijalni pa čak i profitabilni ustroj Zbirke kroz razne načine djelovanja, ali taj dio napretka te sakupljanja sve dostupne građe svakako ovisi o priljevu novca (ali i donacija) kojega za tako nešto treba podosta. Zbirka će zaživjeti na pravi način, ne statično nego dinamično, donoseći gradu i otoku Visu novu kulturnu kvalitetnu ponudu kao dio, zašto ne, produljene turističke sezone… a sve kreće prema velikom jubileju – 2013. godini kada će se, zasigurno svečano, proslaviti 100. obljetnica rođenja Ranka Marinkovića.

 

Akademija-Art.hr
06.10.2011.