Međunarodni glazbeni doživljaj u Muzeju Moslavine

1 Trio Martinic i Lana Moslavac

1 Trio Martinic i Lana Moslavac

U organizaciji Klape Škrlet KUD-a Moslavina i Muzeja Moslavine, u prepunom etnografskom odjelu, u subotu je tj. 9. 11. 2013. u povodu Dana grada Kutine, priređen Međunarodni glazbeni događaj u kome su sudjelovali gosti iz Latvije, Wallesa i Hrvatske.

Gosti su se predstavili svirkom na originalnim insturmentima svoga kraja, te filmom koji predstavlja njihove glazbene korijene, dok su Lana Moslavac i Trio Martinići predstavili i odsivrali niz glazbenih instrumenata od: okarine, jedinke, dvojnica, panove svirale, duda, gajdi, violina…dok su Latvijci svojim tradicijskim instrumentima dočarali duh starih vremena svoga kraja.

2 Lana i Romana sviraju jedinke ili frulice

Od predstavljenih instrumenata moramo priznati da su krijeni slični našima kao što su frulice, šuškalice, rifljača, „božićno” drvce i dr…Wallesani nisu donijeli orginalne instrumente već su kratkim 20-set minutnim filmom predstavili svoj kraj, a glavni instrument je harfa. Koja je prema kazivanju i tradicijski i suvremeni instrumet, a može se svirati samostalno, odnosno orkestralno. Uz svirku na jedinki i tamburi samici u Laninom predavanju uključile su se i članice VS Rusalke koje su otpjevale i Uneskov zaštićeni bećarac, tj. moslavačke dvostihove pod nazivom Dođi dragi ti i tvoj kolega…

Na kraju jedno i posatnog programa zajednički su zasvirali Martinići, Lana, gosti ali i ravnateljica Muzeja (naravno instrumet je bila prda ili mrgudo), stari moslavački instrument za stvaranje ritma.

Prevoditeljice na engleski bile su Lana Moslavac i Romana Fezi Martinić.

3 Lana svira rog a Romana okarinu

4 Romana svira okarinu

5 Pozdravna rijec ravnateljice MMK prevoditeljica Lana

6 Latvijac svira instrument pretecu citre

10  Lana i Rusalke pjevaju Kisa pada