Skip to content

Mateo Perasović i Zoran Alajbeg: Transponiranje pejsaža


Izložba fotografija uz obilježavanje Dan planeta Zemlje


Transponiranje pejzaža


Izložbeni projekt Transponiranje pejzaža dvojice uvaženih splitskih umjetnika sastoji se od serije fotografija velikih dimenzija kojima je cilj “neutralnim okom” fotografskog objektiva transponirati prirodnu baštinu u galerijski prostor i dati javnosti na uvid “stanje na terenu”. Fotografije dokumentiraju krajolik na rubu grada Splita, točnije, na padinama Kozjaka, Mosora i otoka Brača kojima dominiraju iskopi (tzv. kave) kamena, šljunka i tupine koji iz ptičje perspektive izgledaju poput otvorenih rana na tijelu Zemlje. Nekontrolirano, stihijsko uništavanje prirodnog i kulturnog krajolika motivirano isključivo profitom upozorava na stanje društvene svijesti, alarmira našu savijest i postavlja pitanje kamo nas dosadašnji pristup vodi.


Mateo Perasović rođen je 1954. godine u Splitu. Izlaže od 1975. godine crteže, grafike, slike, print, fotografije, video radove, keramiku, objekte, ambijentalne instalacije i multimedijske projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HULU-a Split od 1980. godine i trenutno u funkciji predsjednika udruženja. Izvanredni je profesor slikarstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i prodekan za nastavu.


Zoran Alajbeg rođen je 1961. Fotografijom se bavi od 1978. godine. Od 1992. godine svoj rad usmjerava hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini. Do sada je realizirao sedam samostalnih izložbi. Autor je fotografija u mnogim domaćim i inozemnim stručnim monografijama, katalozima i časopisima. Živi u Splitu, a zaposlen je kao fotograf u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Član je
ULUPUH-a, HULU-a  Split i Foto kluba „Split“.

Branko Marić, prof., ravnatelj

galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr

Akademija-Art.hr
21.04.2010.