Skip to content

Marijan Pongrac: Radovi iz serije prstenova

Galerija Juraj Klović, HDLU Rijeka, Rijeka
Marijan Pongrac
Radovi iz serije prstenova
od 24. 11. (u 19.00 sati) do 08. 12 2010.

Radovi iz serije prstenova svojom se vizualno-energetskim značenjem podudaraju sa slikama na valovitoj ljepenci iako subitno različite u tehničkom i likovno formalnom smislu. Bile bi to različite likovne discipline. U oba slučaja izrazitiji karakter im je jednostavnost , skromnost. Siromaštvo, nenamjenjivost. Unatoč takvim odlikama i svojstvima vidni doživljaj radova stvara dojam potpunosti cjeline i bogatstva. Kao da se događa neka protuobratnost između materijalnog-tvarnog i perceptivno doživljajnog, a posljedično i značenjskog.

U tom smislu pojedini rad se pojavljuje, egzistira kao svojevrsna arhetipska slika. Radovi možda podsjećaju na neke predarhajske tipove, oblike prasimbola, prauzroka u svojim složenim mogućim i značenjskim odredima.

Marijan Pongrac je rođen je 1955. u Žabjaku kraj Bjelovara. Diplomirao je slikarstvo na školi Primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1976., te na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Raissera. Od 1973 -1984. radi na proizvodnji brojnih kratkih animiranih filmova (Filmoteka 16 i Zagreb film). Nekoliko godina radi kao suradnik kipara Z. Lončarića u mediju kiparstva i keramike. Radi kao redovni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Jasna Rodin
hdlur@ri.t-com.hr

Akademija-Art.hr
24.11.2010.