Skip to content

Marija Dujmović Kondres: Elementi

Marija Dujmović Kondres u svom slikarstvu posvaja motiv, slikarski ga analizira i traži njegov sukus ljepote. Gradnju djela najčešće provodi preglednom konstrukcijom cjeline i svih segmenata, rasterom u kojem sve čestice zadržavajući čitkost. U svom slikarskom izražavanju odlučuje se za slobodnu gestu, izražajnost poteza, dobivajući time površinu punu vibrantnosti.

Njena osjetljivost na koloristički treptaj kadra, optiku kojom intuitivno fokusira predmet, a slikarskim sredstvima raspoređuje doživljaje, primarno izazvane osobnom poetikom lirskog viđenja motiva stvara slike izrazite svježine. Ona odabire motiv okom, slika ekspresivnom gestom, a forme oblikuje bojom. Njena slikarska pretapanja viđenog i s druge strane snovitog zajednički tvore mnogoznačne vizije gledatelju prisne i prepoznatljive. Životnost kolorita i dinamizam oblika, raspored površina i ritam crtačkog skeleta ponekad su začudno pojednostavljeni.
Posjeduje izražajni osjećaj za čvrstu kompoziciju i za paletu ekspresivnih svojstava kojom ne apstrahira nego materijalizira stvarne oblike iz prirode i intimno poetsko iskustvo u cjelovitu sliku. To su samo neke od kvaliteta koje slikarstvu Marije Kondres daju posebnu draž i izražajnost vlastitog rukopisa.
Nikolina Mahović

Marija Dujmović Kondres je rođena 1969. godine. Studirala je na Corcoran School of Art, Washington DC, i na ALU u Sarajevu gdje je diplomirala 1991. na Odsjeku slikarstva. Dobitnica je UNESCO Aschberg stipendije za slikarstvo 1996. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj i BiH, i sudjelovala na više skupnih u Hrvatskoj, BiH, i inozemstvu (Japan, Island, Švedska, Švicarska, USA, itd.)

www.marijakondres.com

Akademija-Art.hr
26.04.2010.