Skip to content

Margareta Krstić izlagala u New Yorku

U Galeriji MC na Manhattanu, u organizaciji Croartia instituta, otvorena je samostalna izložba umjetničke keramike hrvatske kiparice Margarete Krstić na temu „Kako su živjeli i odijevali se naši stari“. Tematski je vezana za svakodnevlje svoga kraja u bilježenju „života“ koji neumitno nestaje te nam daje iskreni iskaz generacija koje su tu „prošlost“ mogle živjeti do nedavna. Tako su se na ovoj izložbi našle mlikarica, vodarica, žetelica, žena koja tuče maslo, prvi hrvatski kraljevi Tomislav, Zvonimir i Krešimir, koje je Margareta dodala kao novi element u svoje jaslice 2003. godine. Tu su i patricijke te morčići iz „Riječkih jaslica“ koje je autorica napravila za izložbu Jaslice svijeta u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja koja je upravo zbog nje 2008/2009. godinu došla u Rijeku.

Izložbu je 15. 02. 2010. godine otvorila hrvatska veleposlanica u SAD gospođa Kolinda Grabar Kitarović i rekla da je počašćena što ju je Margareta pozvala i zahvalila joj  što je na kozmopolitski Manhattan unijela dašak njihovog rodnog kraja. S puno emocija govorila je o njihovoj mlikarici, o teškom životu ali i ponosu grobničke žene koja je noseći na leđima breme mlijeka, 15 kilometara pješačila do grada i natrag i tako prehranila svoju obitelj.


Erna i Margareta

Prisustvovali su i veleposlanik pri UN gospodin Ranko Vilović, ministar gospodin Neven Mikec, generalni konzul Marijan Grubić, te brojni ljubitelji umjetnosti.

Poslije New Yorka izložba će, zaslugom gospođe Kitarović, gostovati u Washingtonu, Chicagu i Ottawi.

akademmija-art.net