Skip to content

Marc Antonio Cinotti: Metamorfoze

Galerija Događanja, Kulturni centar Pešćenica, Ivanićgradska 41a, Zagreb
Marc Antonio Cinotti
Metamorfoze
od 22. 10. do 12. 11. 2010.

U svom kreativnom razvoju Marc Antonio Cinotti je prošao više faza što je rezultiralo šarmantnim eklekticizmom. U rasponu od najranijih figurativnih krajolika i urbanih scena pa sve do kasnijih apstrakcija, Marcov rukopis je u osnovi ostao prepoznatljiv. Postupno je uplošnjavao i reducirao svoj izraz do potpuno apstraktnih formi. Raniji radovi odišu snažnim ekspresivnim koloritom i gestom, a izraz je često obogaćivao eksperimentirajući kombinacijom različitih materijala. Tako je u više slučajeva koristio neumjetničke materijale (pijesak, stiropor, karton…), koje je inkorporirao u klasični slikarski medij, što je rezultiralo nizom zanimljivih rješenja enformelističkog predznaka. Lakoću prelaženja iz jednog medija u drugi, ovaj autor može zahvaliti upravo djeci kojoj predaje, priznajući i sam kako je mnogo puta crpio inspiraciju baš iz njihovih radova. Također ističe da su svježina i neposrednost dječjih radova upravo ono što ga potiče na nova i nepretenciozna kreativna rješenja proizašla iz interakcije odnosa profesora i učenika.

Ikonografski, Marcovi radovi čine nekoliko ciklusa. Najopsežniji je onaj koji problematizira slikarevu osobnu obiteljsku mitologiju. Njegova obitelj mu predstavlja najveću inspiraciju, a scene iz obiteljskog života često prenosi sa starih fotografija unoseći time tihu notu nostalgije. Ranija djela pripadaju ciklusu realistično obrađenih krajolika (ciklusi Morski Pejzaži, Masline, Urbani pejzaži), čiji izričaj autor postupno sve više reducira i pročišćava do apstraktnih radova s dominantnim grafičkim znakom (ciklusi Metamorfoze, Formacije, Krugovi). Ciklusom "Formacije" autor se najviše približio načinu slikanja koji ima odjeke u grafitima i u slikanju pomoću šablone.

Iako je izričiti kolorist, Marc Antonio je usavršio i crtačke i grafičke tehnike. Slike često započinje crtežom, grafičkim znakom kojeg potom uklapa u apstraktnu pozadinu. Taj grafički znak je najčešće jedini prepoznatljiv motiv te je nositelj značenja slike. Suptilno i efektno crtež korespondira s ornamentom pozadine čineći gipke, metamorfozne tvorevine prema čemu je i cijeli ciklus, kao i izložba, dobio ime. Pozadine Marcovih slika najčešće su plošne i apstraktne prirode pri čemu cijelim opusom dominira ornament. Bilo da je samo naznačen ili da prevladava slikom, on je gotovo uvijek prisutan te ga možemo nazvati autorovim zaštitnim znakom.

Upravo zbog znalačkog poznavanja metjea, suverenog vladanja raznim tehnikama, velike raznolikosti u tematskom i formalnom smislu kao i zbog dugog i plodnog istraživanja, Marca zasigurno možemo nazvati rasnim slikarom. Ovaj autor koji je tek krenuo u svoju izlagačku avanturu, sigurno će nas još mnogo puta iznenaditi novim i zanimljivim kreacijama.

Ivana Gabrić

Marc Antonio Cinotti je rođen 1975. godine u Zagrebu. Godine 2003. diplomirao je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Eugena Kokota i prof. Ante Rašića. Nakon završenog studija zapošljava se u osnovnoj školi Davorina Trstenjaka kao profesor likovne kulture. Do sada je izlagao na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, te sudjelovao na likovnim kolonijama. Voditelj je likovnih radionica udruge ArtMiX.

Akademija-Art.hr
18.10.2010.