Skip to content

Makedonski časopis posvećen zadarskim umjetnicima

Na inicijativu urednika ovog makedonskoga časopisa, književnika Trajče Kacarova i hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića, predsjednika zadarskog ogranka DHK, tijekom izložbe zadarskog HDLU-ua u Štipu, u kolovozu prošle godine rodila se ideja da časopis SUM donese prozu i poeziju zadarskih autora ilustriranu fotografijama zadarskih fotografa.

U posebnom prilogu časopisa SUM 64 naslovljenom Suvremena hrvatska književnost, na devedeset i dvije stranice predstavljeni su zadarski autori, i to ovim redom: Helena Peričić, Tomislav Marijan Bilosnić, Roko Dobra, Julienne Idn Bušić, Sanja Knežević, Goran Bujić i Pablo Bilosnić. Posebnim prilogom o zadarskim fotografima predstavio se Abdulah Seferović – Sefi. Kao ilustrativni prilog časopisa objavljene su fotografije Josip Bersa, Josip Brčić, Dragutin Parčić, Miho Novaković, Miljenko Domijan, Tomaso Burato, Nikola Andrović, Ante Brkan, Zvonimir Brkan, Žarko Knežević, Leo Špralja, Branka Jukić, Jure Mišković, Boris Guina, Joso Špralja, Pablo Bilosnić, Stipe Surać, Ante Jaša. Fotografija Josipa Berse „Lia i Vladimir Bersa“ tiskana je i na naslovnici časopisa.
Časopis SUM 64 s prilozima zadarskih autora bit će predstavljen u Zadru tijekom Županijskih dana, kada u Zadar dolaze i makedonski književnici Trajče Kacarov i Vojo Manevski, te slikari Jordan Efremov i Bore Minov. Sve to govori u prilog činjenici da će se nastaviti uspješno započeta suradnja između zadarskih i štipskih umjetnika, koju je sa zadarske strane inicirao DHK Ogranak Zadar i HDLU Zadar, a sa štipske Nacionalna biblioteka „Goce Delčev“, koju vodi Vilma Jovanova, i Centra za kulturne inicijative Grada Štipa.

akademija-art.hr