Skip to content

Maja Vodanović: Nastajanje

Mlada umjetnica diplomirala je 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić te je član HDLU Split.

Sjene su njezin osnovni motiv i fascinacija. Prvenstveno nematerijalnost i nestalnost sjena te njihove mijene i trenutak u kojem ih se zaustavlja. U traženju što jednostavnijeg, mlada umjetnica reducira plošne odraze predmeta minimalnim odstupanjem od monokromije, te povjesničar umjetnosti, Feđa Gavrilović, prof., ističe kako njezini radovi ne prikazuju predmet, čak niti njegov svjetlosni otisak (kako su govorili impresionisti) već njegov svjetlosni negativ.

Nadalina Igrec, prof., autorica predgovora u katalogu izložbe ističe kako predmet gubi svoju prvotnu funkciju i prelazi u svijet bestežinskog stanja, dopuštajući umjetnici da preispituje i eksperimentira plohom. Vadeći ih iz njihove svakodnevnice u obliku sjene, predmeti se stavljaju u jedan drugi kontekst.

Poništava se njihova namjena uporabnog predmeta i kako sama autorica kaže: „… uočeni odnos u prostoru zatečenog predmeta s bačenom sjenom temelj je mog eksperimenta. Dimenzija i predznak jednog elementa – sjene, mijenja se, ali nemogućnost taktilnog odnosa i dalje ostaje.“

Izložba ostaje otvorena do 01. lipnja.

Alis Šaina
uo.labin@hok.hr

Akademija-Art.hr