Skip to content

Lucija Konda Labaš: „9“

Knjižnica Vjekoslava Majera, Trg Ivana Meštrovića bb, Zapruđe, Zagreb
Samostalna izložba
Lucija Konda Labaš
„9“

prosinac 2010.

Pogledajte galeriju radova!

Da, potpuno smo zapostavili cijeli jedan aspekt svoje prirode. Naše društvo boluje od strašne boljke zvane individualizam. Ja bih je nazvala još i egoističnim individualizmom. Jer individualizam sam po sebi ne mora biti koban, ali u kombinaciji s egoizmom, on je razarač. Kao što se po našem društvu i vidi. Zajednica više ne postoji. Izgubili smo ju kroz modernizaciju, globalizaciju i liberalni kapitalizam. Drugi više nisu važni. Nekada su nam davali identitet, biografiju, smisao, zaštitu i snagu. Ali mi se više ne identificiramo s obitelji, mjestom boravka, nacijom, religijom, tvrtkom, društvenom klasom. Mi danas možemo, i moramo, biti ono što sami odredimo.

Biografije su se nekada nasljeđivale i bile su više-manje predodređene. Danas smo ih mi dužni sami kreirati. Što je s jedne strane znak velike slobode. Ali s druge i prevelikog opterećenja. Kapitalizam se bazira na ideji pojedinca kao jedinog, glavnog i odgovornog urednika vlastitog života. “American Dream” je naš život pretvorio u konstantnu borbu, što sa drugima, što sa nama samima. Borimo se za ostvarenje sna o vlastitom životu. Ali taj san više nije naš, on je diktiran od društva i nametnut kroz medije. Jurimo kroz vlastiti život kao ratnici, usamljeni ratnici koji se bore samo da bi se borili. „Kruha i igara“ dobro nam muti pogled pa niti ne primjećujemo da smo izgubili i zajednicu i viši cilj. I da kroz tu svoju egoističnu borbu potkradamo druge, uništavamo prirodu, širimo nepravdu i osiromašujemo vlastiti duh.

Da, mi smo sami. Odlazimo od obitelji, živimo kao „singleovi“, ne želimo imati djecu, šaljemo roditelje u staračke domove. Prijatelje imamo da nam ispune rupe u našim programiranim životima. Radimo deset sati na dan, kupujemo, konzumiramo, putujemo i pazimo samo na svoje vlastite guzice. Altruizam „odrađujemo“ tako da svojoj banci dajemo nalog da svaki mjesec od naše place prebaci koji euro za Greenpeace, Worldvision, Global 2000 ili nekome djetetu u Africi koje ima izmišljeno ime kako bi se nama smirila savjest. Time smo obavili brigu za druge. Zadovoljili naše gene. Pa kako ne bismo pukli? Mi sami smo premalen razlog za svoj život. Naravno da smo prazni, da gubimo smisao, padamo u depresije i da nas više ništa ne veseli. Ulaganje tolike ogromne energije u korporacije, ispraznu zabavu i tapšanje vlastitog ega mora završiti kratkim spojem. Burnoutom. Da, fali nam zajednica, viši cilj za dobrobit svih. Jesmo li ga u stanju ponovno otkriti? I time izliječiti sami sebe?

Ana Tajder, MBA, književnica, Odlomak iz knjige „Knockout“

Lucija Konda Labaš rođena je 1975. godine u Zagrebu. Godine 1999. diplomirala je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u zvanju asistenta, gdje pohađa Poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Članica je HDLU-a i Matice Hrvatske. Samostalno izlaže u Zagrebu, a na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo bavi se videom, fotografijom, scenografijom i ilustriranjem. Živi u Zagrebu.

Adresa: Malinova 9, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: lkondalabas@yahoo.com

Popis izložbi:

2000.
Kazalište Gavella, Zagreb , Skupna izložba
2004.
Hrvatski triennale akvarela, Gradski muzej Karlovac, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Galerija Zvonimir, Zagreb
2005.
Pasionska baština 2005., Muzej Mimara, Zagreb, Skupna izložba sakralnih motiva
Galerija Šovagović, Zagreb
Apostolska nuncijatura, Zagreb
2006.
Izložba Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani, ALU Ljubljana, Slovenija

2007.
Skupna izložba sedam autorica, Galerija Balen, Slavonski Brod

2008.
Izložbeni prostor Fitness A, Celje, Slovenija, Skupna izložba
2009.
Božićna izložba 2009., Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), Zagreb
2010.
Galerija Sunce, Zagreb, „Lucius“ Samostalna izložba
2010.
HAZU Palača Milesi, Split, II. Međunarodni bijennale slikara i kipara – MEDITERAN 2010 HRVATSKA
HDLU, Zagreb, Izložba recentnih radova članova HDLU 2010.

LUCIJA KONDA LABAŠ

Samostalna izložba
„9“
Tekst: Ana Tajder
Dizajn i priprema: Urban Konda Labaš
Fotografije: Lucija Konda Labaš
Likovni postav: Lucija Konda Labaš
Tisak: Ars Kopija, Zagreb
Naklada: 100 primjeraka
Zagreb, prosinac 2010. godine
 
Trg Ivana Meštrovića bb, Zapruđe, Zagreb
Telefon: 01 6676-893, Fax: 01 6676-893
E-mail: knjiznica.v.majera@kgz.hr
Radno vrijeme:
ponedjeljak, utorak, srijeda, petak: 8.00 – 20.00,
 četvrtak: 8.00 – 14.00, subota: 8.00 – 14.00

Akademija-Art.hr
12.12.2010.