Ljubo Jurčić: Kupci škverova kao da nose kraj brodogradnje

Danko Končar, Tomislav Debeljak i Borislav Škegro trojica su poduzetnika kojima Vlada prodaje brodogradilišta, a njihova imena, komentira Deutsche Welle, ne bude nade u ozdravljenje
Hrvatska vlada hvali se kako počinje rješavanje problema brodogradnje, naročito sad kad predstavlja Končara kao kupca Brodotrogira, navodi komentator DW-a, pa ocjenjuje kako je brodogradnja u gubicima zbog korumpiranih i stranački namještanih uprava.
“Privatni kooperanti isisali su milijarde kuna javnog novca, a katastrofu je izbjegao jedino Uljanik, koji se othrvao. Hrvatske vlasti popustile su EU i upustile se u brzopletu privatizaciju određujući kupce za tri brodogradilišta, sva tri prilično dubiozna biznismena, a takvima su ih proglasili državni dužnosnici. Slavko Linić za Končara je bio rekao da je neozbiljan i neodgovoran partner, Radimir Čačić govorio da je moguća prodaja samo sva tri brodogradilišta u komadu, no Končar se domogao škvera koji ga je zapravo jedini zanimao i u kojem bi se gradile jahte i pokrenuo turizam, a nakon isteka obveza pitanje je što bi ostalo od proizvodnje brodova. Škegro bi se mogao uključiti u privatizaciju Uljanika iako se bavi rizičnim investicijskim bankarstvom s indicijama da je riječ o endemskom parazitizmu o javnom trošku”, navodi se u temi DW-a o hrvatskoj brodogradnji. Optužnica, pak, tereti Debeljaka da je oštetio državu za 3 milijuna kuna.
– Trojica kupaca ne ispunjavaju ni elementarne kriterije. Izgledaju kao da nagovještaju kraj naše brodogradnje – rekao je za DW Ljubo Jurčić, nekadašnji SDP-ov ministar. 

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Izvor: Silvana Perica/Vecernji.hr

Akademija-Art