Nakon najave ograničavanja minusa građana na jednu mjesečnu plaću koja je izazvala pravu buru u Hrvatskoj, pojavila su se nagađanja da Vlada i ministar financija Slavko Linić odustaju od takvog poteza. No sve spekulacije i moguće premišljanje odbacio je uoči sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić

Banke su toliko nesretne i nezadovoljne da zakon koji još nije ni došao do Vlade pokušavaju osporiti i boriti se protiv njega. To znači da smo dobro odlučili – kontrolirati što banke rade i koliko uzimaju građanima. Rat koji su počeli morat će i dovršiti. Tko će izgubiti? Banke!, kazao je. Dodao je kako banke imaju dovoljno novca da plaćaju neke ekonomiste koji pravdaju bankarske poteze. 

Bankari: Nismo znali da smo u ratu s Linićem

Zbunjen sam i ne znam da uopće postoji rat. Banke su jasno rekle kako podržavaju inicijativu da se smanje prekoračenja minusa na tekućem računu. Već sedam godina govorimo da je to najskuplja vrsta kredita, izjavio je za RTL direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček. Dodao je kako predlažu sastanak s ministrom financija kako bi dogovorili najbolji način – smatraju da mijenjanje zakona nije najbolje rješenje. Prosječna kamata na stambene kredite u Hrvatskoj je 5,4 posto. Sve iznad 8 posto bi trebalo biti zabranjeno, dodao je Bohaček.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT