Legenda o grofu Zrinskom slovačkog kroatista dr. Jana Jankoviča


 

Značajan slavistički poduhvat – Legenda o grofu Zrinskom slovačkog kroatista dr. Jana Jankoviča

 
Znanstvenik i prevoditelj dr. Jan Jankovič dobro je poznat hrvatskoj kulturnoj javnosti. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj doprinos hrvatsko-slovačkim kulturnim odnosima, dopisni član HAZU i jedan od najboljih svjetskih poznavatelja hrvatske književnosti, uvijek iznenađuje svojom produktivnošću.
Fotografija iznad: Ambasador hrvatske knjige u Slovačkoj – dr. Jan Jankovič

Više puta konstatiralo se da Jankovič svojim kreativnim djelovanjem čini ono što u drugim okolnostima ostvaruje cijeli time stručnjaka. Vjerojatno bi se to moglo konstatirati i za njegov najnoviji rad na slovačkom i dijelom na hrvatskom jeziku: Legenda o grofovi Zrinskom.
Ovo opsežno djelo objavila je u dva toma izdavačka kuća Slovačke akademije znanosti: prvi dio posvećen je kontekstu nastajanja i stvaranja legende, a drugi hrestomatiji u kojoj se mogu susresti gotovo svi relevantni tekstovi o sigetskom junaku objavljeni na hrvatskom, ali i slovačkom, kao i nekim drugim jezicima.


Dr. Jan Jankovič

Svojim radom Jankovič baca novo svjetlo na stvaranje mita koji kao podlogu ima epohalni otpor kršćanstva islamu, odnosno obranu Europe i njezinih vrijednosti od osmanlijskih osvajača. Poznato je da je mit o Zrinskom dio mađarske povijesti i kulture pa i nacionalnog identiteta, ali u Jankovičevu radu možemo vidjeti koliko je odjeka herojska smrt sigetskog junaka i jedne od najznačajnijih ličnosti hrvatske povijesti kao višeslojni simbol imala i među Slovacima.

Posebno vrijednom možemo smatrati analizu relevantnih hrvatskih književnih djela koja vrlo argumentirano pokazuje sve promjene kroz koje je legenda o Zrinskom prošla u različitim etapama hrvatske povijesti i naše povijesti književnosti.


Hrvatski pisci svoju popularnost u Slovačkoj duguju najčešće dr. Jankoviču — Bauer i Jankovič dogovaraju suradnju

Ovaj će vrijedni poduhvat biti posebno predstavljen u Društvu hrvatskih književnika 16. svibnja 2012., a o njemu će govoriti Ante Stamać, Božidar Petrač, Dubravka Sesar i Ludwig Bauer.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art