Lanišće i Svetvinčenat u pripremi za slavlje beatifikacije Miroslava Bulešića

miroslav-bulesic-sjemenistarac-cb

miroslav-bulesic-sjemenistarac-cb

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Pula postavili su 21. kolovoza veliku sliku budućeg blaženika Miroslava Bulešića na kulu srednjovjekovnog kaštela obitelji Morosin-Grimani u Svetvinčentu, rodnoj župi blaženika, u kojoj je 1943. bio zaređen za svećenika i u kojoj je služio svoju prvu misu. U župnoj crkvi u Svetvinčentu nalazi se i blaženikov grob, a u mjestu se može pogledati i memorijalna zbirka njemu u čast.

Prije nekoliko dana na inicijativu Pastoralnoga vijeća župe u Lanišću postavljen je natpis ponad ceste prije ulaska u selo iz pravca Lupoglava: Dani mučeništva Miroslava Bulešića, 22. – 25. kolovoza 2013. “Moja osveta je oprost”. Na poleđini koja je vidljiva u smjeru Lupoglava kada se napušta selo ističe se refren Načinovićeve pjesme posvećene Miroslavu Bulešiću: “Blaženi Miro o podaj nam snage, Božanske ljubavi čuvaj nam žar”.

“Dani mučeništva Miroslava Bulešića” zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića, kao spomen dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., kao prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika, te da istina o događajima “krvave krizme” u Lanišću podastre javnosti.

“Dani Miroslava Bulešića” u Lanišću i Svetvinčentu bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što nam je naš budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svojoj duhovnoj oporuci: “Svima pitam oproštenje. A moja osveta je oprost” – što je ujedno i geslo same beatifikacije. (ika/bitno.net)