Skip to content

Križevci – Mato Jurković: Jedra

Gradski muzej Križevci, Križevci
Mato Jurković
Jedra
od 09. 12. 2010.

Slikarsko stvaralaštvo Mate Jurkovića tijekom trećeg tisućljeća može se shvatiti i kao još jedna potvrda ispravnosti teze kako je najprimjereniji način održavanja umjetničkog identiteta prihvaćanje novih izazova.

 
Sam će slikar odabir motiva jedra pojasniti težnjom “gubitkom faktografije realizma koji koči kolorit “ kao i uvjerenjem kako nautičke teme na atraktivan način ujedinjuju dinamizam suvremenosti i maritimni identitet naše zemlje.
 
Predstavljajući ciklus nastao u Cremoni prije nekoliko godina, likovni pisac Mauro Corradini izdvojio je dvije Jurkovićeve odlike koje su došle do izražaja i u ovom prilikom izloženijim ostvarenjima. Corradini uočava kako se “ Jurkovićevo slikarstvo smješta na pola puta između oličavanja i interpretacije ” što smatra osobinom slikara obdarenih prirodnim talentom, koji se posebice iskazuje sposobnošću da “ s nekoliko poteza kistom sintetizira cjelokupnu situaciju “…

Darko Glavan

Mato Jurković je rođen 1945. godine u Vođincima, između Slavonskog Broda i Vinkovaca, gradovima u kojima je proveo djetinjstvo, završio osnovnu i srednju školu i kao po pravilu ovdje stekao prve likovne interese ( Perović, Seitz, Kern, Kopić ). ALU u Zagrebu završava 1971. (klase Mezdjić, Mujadžić, Reiser). Iste godine započinje raditi na restauratorskim radovima koje vodi Ivo Gattin odnosno arhitekti A. Mutnjaković i V. Richter. Od tada je član ULUH-a odnosno HDLU-a. U neposrednim godinama radi na restauratorskim radovima, ilustraciji i u grafičkom dizajnu. Od 1982. godine radi na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Za sve vrijeme aktivno se i primarno bavi slikarstvom!

Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

Akademija-Art.hr
13.12.2010.