Skip to content

Krešimir Jerko Rončević: Tragovi prošlosti


Na otvorenju: Franjo Pavičić, glavni tajnik UHBDDR-a, Krešimir J. Rončević, slikar te Kruno Kamenov, prof. povijesti umjetnosti


Galerija „Ruža“, UHBDDR, Gundulićeva 45, Zagreb

Krešimir Jerko Rončević
Tragovi prošlosti
od 16. 12. 2010. (u 19.30 sati)

Pogledajte galeriju fotografija radova i otvorenja!

Krešimir Jerko Rončević je rođen 1949. godine u Zagrebu. Prve slikarske i crtačke poduke dobio od prof. Valerija Michielija. Studirao arheologiju i arhitekturu kao interdisciplinarni studij te radio kao crtač arheoloških predmeta, prvo na Arheološkom institutu, a potom na Odsjeku za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas radi.

Nacrtao je na tisuće arheoloških predmeta, opremio i ilustrirao veliki broj knjiga te dizajnirao brojne korice i plakate. Napravio cjelokupnu crtačku arheološku dokumentaciju brončane skulpture Apoxyomenosa.

U svom slikarstvu okrenut je intimnom realizmu s dosta komponenata nadrealizma, a u boji služi se tonskim slikarstvom. Tematski je vezan za slikanje interijera, sakralnih motiva, slikarskih i kiparskih ateliera, radnih stolova, arheoloških predmeta i krajolika. Slika uglavnom tehnikom ulja na platnu i drvetu.

Izlaže od 1970. godine. Samostalno je izlagao diljem Hrvatske (Zagreb, Knin, Slavonski Brod, Dubrovnik, Poreč, Križevci, Jastrebarsko, Zadar, Korčula), u Sloveniji (Rogaška Slatina, Maribor, Ljubljana), Njemačkoj (Augsburg, Koeln), Australiji (Melbourne), Švicarskoj (Bern), Italiji (Milano) te na zajedničkim izložbama u Zagrebu, Sydneyu i Limoneu sul Garda. Član je ULUPUH-a.


Na otvorenju

Akademija-Art.hr
15.12.2010.