Skip to content

Krap.Toplice – Vanda Jurković: Valoviti reljef

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice
Vanda Jurković
Valoviti reljef
Od 11. 09. 2010.

Pogledajte galeriju valovitih reljefa!

Reljefi se sastoje od niza sinusoidalnih oblika u različitim ritmovima koji podsjećaju na valove. Valoviti reljef, primarno kao vizualizacija kontrakcije i širenja, fizički je i metaforički vezana analognim duhovnim obilježjima. Povezani su s prepoznatljivim primjerima iz prirodne konfiguracije kao i sa specifičnim umjetnim konfiguracijama. Izložba prezentira i fenomene koji se događaju radi obojenja reljefa, kao sintetičkog obogaćenja formalnog izraza. Ova podudarnost ritma reljefa, njegovog vala i amplitude, sa bojom u različitim varijantama, predmet je Vandinog praktičnog i teoretskog rada na doktorskom studiju ALU smjer kiparstvo.

Ideja je vizualizirati pojam vala. Izabrana je tehnika papier-mache kojom je predočen reljef s bitnim osobinama vala, njegovom kontrakcijom i širenjem površine. Poput vala, forsira se reljef svojstven određenom događanju, njegovim uzrocima nastanka, načinu i tempu prostiranja, sudarima valova s ovim ili onim svojstvima, ili njegovim drugim prepoznatljivim obilježjima.

Boja na kiparskom reljefu omogućava, u skladu s općim tendencijama moderne umjetnosti, da čitavom izrazu bude dodan sintetički karakter. Dodatak boje otvara nove mogućnosti: s jedne strane ukupno bogatstvo fenomena novostvorenog oblika kao umjetničkog izraza i s druge propitivanje perceptualne podudarnosti forme reljefa i boje.

Naravno primarna uloga ovoga rada kao istraživanja je ukupno bogatstvo novostvorenog vizualnog oblika kao umjetničkog izraza i sve društvene konotacije (npr. povezivanje tradicije i suvremenosti ) koje proizlaze iz njih.

U tom smislu, u reljefu vala, osim njegovih formalnih i egzistencijalnih osobina želi se potaknuti i na istraživanje i duhovne, i opće društvene, prvenstveno kulturno-umjetničke, jezične, etnografske i druge moguće refleksije koje u osnovi imaju karakter vala, kontrakcije i širenja, amplitude i ritma poput stvarnog vala ili vala u našoj imaginaciji.

Vanda Jurković je akademska kiparica iz Zagreba. Do sada je imala 14 samostalnih izložbi i niz skupnih izlaganja.

Vanda Jurković je rođena 1972. godine. Završila je Centar za odgoj i obrazovanje u kulturi. Diplomirala je kiparstvo 1996. god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2002 magistrirala je umjetnost u Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost. Na Poslijediplomskom doktorskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu piše doktorsku disertaciju. Član je HDLU-a. Samostalno izlaže 15-ti put.

Akademija-Art.hr
08.09.2010.