Skip to content

Krap.Toplice – Andreja Dujnić Jakovov: Mrtva priroda

dr. Josip Rubes
josip.rubes@kr.htnet.hr

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice
Izložba ulja na platnu
Andreja Dujnić Jakovov
Mrtva priroda
od 27. 02. do 25. 03. 2011.

Pogledajte galeriju radova!

Opredjeljenje za realistički izraz u situaciji kada je likovno stvaralaštvo opterećeno konfuznim pluralizmom prilično je hrabar stav. Kod petrinjske slikarice Andreje Dujnić Jakovov on je proizašao iz spontanog oduševljenja viđenim stvarnim ljepotama oblika i boja. Realistička obrada ipak ne sprečava autoricu da ispolji svoj subjektivitet, koji dolazi najviše do izražaja u ciklusu mrtvih priroda. Bez obzira radi li se o voću, voštanim svjetiljkama, staroj pegli na ugljen ili listovima papira slikarica na svima njima ispisuje svoj imaginarni dnevnik.

Djela Andreje Dujnić Jakovov predstavljaju je kao vrijednu slikaricu čiji su talent i obrazovanje polučili rezultat koji se može označiti kao uspješno formirani slikarski profil. Jer, biti prepoznatljiv za umjetnika znači biti i prihvaćen.
Juraj Baldani, prof.

Slikarski izraz Andreje Dujnić Jakovov vezan je uz klasičnu estetiku, s mjerom u preobrazbi motiva, od marne razrade predmetnog do interpretativnog, uvjerljivosti realističnog do inzistiranja na ugođajnosti scene. Oblikujući tradicionalne slikarske teme Andreja je nespornu vještinu ruke primjenila i u pejsažima, vedutama, cvijeću, mrtvim prirodama, dajući uprizorenjima karakter svečanosti. Neprekidno obogačujući realističku potku, u veličajnosti prirode i tišini interijera, dosegla je stanje dodira trenutka u trajanju zaustavljenog u opredmećenju ljepote. Odraz je to i umjetničkog talenta koji kroz Andrejin zanos u svakom djelu otkriva nam iskre ljepote.

Stanko Špoljarić, prof.

Višedimenzionalnost Andrejinog slikarskog sižea postignuta je drugim važnim identifikatorom njenog rada, a to je simbolika. Kompleksnost realistične obrade predmetnog svijeta složena je od forme i ideje, koja se u ovom slučaju, tumači kao značenjska i narativno-simbolička poruka motiva. Motiv lubanje, knjige, violine i svijeće moralna je poruka o efemernosti osjetilnog, ispraznosti materijalnog u odnosu na duhovno. Na taj način, simboli taštine postaju simbolom prolaznosti ljudske egzistencije, podsjećajući promatrača da sve je sanja pusta, sve umišljeni raj, a ti si harfa samo, kroz koju tuži svijet. Iskreni autoričin optimizam suptilno je izražen tek svjetlošću svijeće.

Komponiranjem predmeta, autorica slaže simboličke kompozicije, kako bi materijalnim ukazala na duhovne sadržaje, a koristeći mrtvu prirodu kao svoj slikarski siže, upućuje na stalnu i upornu umjetničku metaforu života.
Alma Trauber, prof.

Andreja Dujnić Jakovov je rođena 1973. godine u Sisku. Od rane mladosti se bavi likovnim stvaralaštvom. Stručno znanje i zvanje kreativnog slikara stječe 2005. godine. kod akademskog slikara i profesora E.R.Tanaya u Zagrebu. Do sada je imala 4 samostalne izložbe, u Petrinji, Zadru, Sisku i Popovači. Sudjelovala je na brojnim likovnim radionicama i skupnim izložbama humanitarnog i donacijskog karaktera. Godine 2010. skupno izlaže na izložbi „INTER IMAGO NEW YORK“, u MC Gallery u New Yorku. Osim djela svjetovnog karaktera, autorica je i sakralnih djela, nekoliko oltarnih slika na području Sisačke biskupije, koje je donirala kao pomoć u obnovi ratom stradalih kapelica. Njezini radovi se nalaze u mnogim galerijama i privatnim zbirkama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Živi u Petrinji.

Adresa:
Andreja Dujnić Jakovov, Matije Gupca 45, Petrinja

Akademija-Art.hr
23.02.2011.