U sklopu trodnevnog boravka u Hrvatskoj glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon posjetio je u nedjelju Poreč kojom prigodom je razgledao Eufrazijevu baziliku, jedan od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju kojeg je 1997. godine UNESCO proglasio Svjetskom kulturnom baštinom
Ban je u izjavi za novinare kazao kako je impresioniran i oduševljen hrvatskim kulturnim bogatstvom, tradicijom i poviješću.
"Sinoć sam imao prilike biti i u pulskom amfiteatru i jako me se dojmilo ono što sam vidio", kazao je Ban Ki-moon.
Istarski župan Ivan Jakovčić novinarima je kazao kako je dolazak glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona definitivno veliki uspjeh hrvatske vanjske politike.
"Dolazak tajnika Ban Ki-moona pokazuje još jednom koliko naša mala zemlja može biti bitna u ovome dijelu svijeta", kazao je Jakovčić dodavši da su svi oduševljeni sinoćnjim nastupom tajnika UN-a u pulskoj Areni na otvaranju Festivala igranog filma ali i onim što je "izgovorio na račun naše zemlje i naših ljudi".
Župan Jakovčić je Ban Ki-moona tijekom posjete Poreču upoznao i s istarskim specifičnostima od gospodarstva do kulture i višejezičnosti u Istri.
Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović novinarima je kazao kako je glavni tajnik UN-a oduševljen Hrvatskom a sama činjenica da je upravo Hrvatsku na putu kroz jugoistočnu Europu izabrao da u njoj provede svoj vikend, "najbolje govori o značaju koji on pridaje našoj zemlji".
Nakon posjete Poreču glavni tajnik UN-a zajedno s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i suradnicima objedovao je u jednom agroturističkom imanju u središnjoj Istri nakon čega će u ranim poslijepodnevnim satima otputovati u Crnu Goru.
Dolazak glavnog tajnika UN-a u Hrvatsku dio je njegove turneje po zemljama jugoistočne Europe tijekom koje će, osim Hrvatske, posjetiti Crnu Goru, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Kosovo. Njegov posjet zemljama regije odvija se između njegovih posjeta Kini i Olimpijskim igrama u Londonu.

Foto: Srećko Niketić/CROPIX
Izvor: Hina

Akademiija-Art