Skip to content

Književno-znanstveni kolokvij o akademiku Stamaću

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar, Znanstvena knjižnica Zadar i Udruga 3000 godina Za dar, u petak, 29. listopada 2010. godine, s početkom u 10,30 sati, organizira književno-znanstveni kolokvij posvećen akademiku Anti Stamaću, o 70. godišnjici njegova života

O životu, radu i djelu akademika Stamaća govorit će: prof.dr.sc Josip Lisac, mr.sc. Božidar Petrač, prof.dr.sc. Zvjezdana Rados, prof.dr.sc Perina Meić, Zdravko Gavran, književnik, mr.sc. Miro Grubić, Sanja Knežević, prof. i Tomislav Marijan Bilosnić, književnik. Skupu će se obratiti i akademik Ante Stamać, kojom će prigodom biti predstavljena i njegova netom izišla knjiga sabranih pjersama u izdanju zagrebačke „Alfe“.

Program se odvija u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, Ante Kuzmanića br. 3.
Ante Stamać, pjesnik, teoretik književnosti, esejist i prevoditelj, rođen je 9. listopada 1939. na otoku Molatu. Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku, Križevcima, Daruvaru, Molatu i Zadru. Gimnaziju i srednju glazbenu školu polazio je u Zadru i Zagrebu, gdje. Diplomiravši 1963. na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta komparativnu književnost i engleski jezik, magistrirao je 1970. komparatističkom radnjom o Tinu Ujeviću, te doktorirao 1978. disertacijom o teoriji metafore. Između 1963. i 1969. studirao je muzikologiju i povijest umjetnosti u Ljubljani, te filozofiju i germanistiku u Beču. Nakon diplomiranja bio je zaposlen kao violinist u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta, potom kao glazbeni urednik Muzičkog salona Studentskog centra, kojemu je i utemeljitelj.
Stamać je tijekom 1971. izabran za znanstvenog asistenta na Katedri za teoriju književnosti u Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta. Od 1978. je docent, pa izvanredni profesor i voditelj iste Katedre, naslijedivši Juru Kaštelana. Za redovnog sveučilišnog profesora bio je izabran 1989. Niz kolegija predavao je na redovnom i poslijediplomskom studiju Sveučilišta u Zadru. Kao znanstveni savjetnik i profesor u trajnom zvanju umirovljen je 2004. Od 2002. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Stamać je autor četrnaest knjiga poezije i pedesetak knjiga iz područja književne znanosti, esejistike i prtijevoda svjestskih klasika s njemačkog i engleskog jezika. Dobitnik je nagrade „Tin Ujević“, „Vladimir Nazor“ i „Iso Velikanović, kao i niza drugih domaćih i svjetskih priznanja.

T.M. Bilosnić
tmbilosnic@yahoo.com

Akademija-Art.hr
27.10.2010.