Skip to content

KLIK, 2000. – 2010.

Taj dar usmjerio je nekolicinu naših sugrađana „sličnomišljenika“ da se 07. 12. 1999. godine okupe i osnuju Udrugu kroz koju će svoj dar i ljepotu stvaralaštva moći podijeliti sa svima koji imalo drže do likovne umjetnosti i likovnog stvaralaštva. Bili su to: Nedeljko Vukić, Božidar Špikić, Mirica Srbotnjak, Ivica Bilandžić, Branka Vrbanić, Lidija Veliki Vukas i Robert Kršek.

Dana 17. 01. 2000 . sastaje se Osnivačka skupština koja donosi Statut Udruge te naziv: Kutinski likovni krug (KLIK), a isto potvrđuje rješenje ureda za opću upravu Sisak, 29. 02. 2000. u listopadu iste godine Grad dodijeljuje Udruzi prostor u zgradi Muzeja Moslavine, koji koristi do 2004. kada udruga ostaje i bez tog prostora.
No, bez obzira na uvjete u kojima radi, cca. dvadesetak članova, nizaju se aktivnosti vezane za humanitarne i donatorske projekte u vidu likovnih radionica, kolonija, intervencija u prostoru te aukcijskih izložaba u korist ustanova (udruga, škola) te socijalno ugroženih pojedinaca ili obitelji. U tim je akcijama Udruga najčešće bila kreator, nositelj i realizator projekata te time neposredno osigurala novčana i materijalna sredstva u iznosu koji uvelike premašuje 90.000,00 kn, što potvrđuje i opisuje senzibilitet slikara za društvo u kojem i od kojeg živi.
U radu Udruge nezaobilazno je ime ak. slikara Ivana Milata, kao počasnog člana, čije je neprocijenjivo iskustvo i znanje usmjeravalo članove u rješavanju slikarskih zamki te sudjelovao u svim humanitarnim akcijama. Gubitkom profesora kako smo ga oslovljavali te nenadanom smrti člana Mile (Miše) Mucića (15. 11. 2008.), Udruga je ostala bez dva aktivna i inspirativna člana.. Njihove radova ovom prilikom želimo prikazati javnosti. Jednako tako vrijedno je spomenuti g. Mladena Mitra povjesničara umjetnosti, te književnika i publicistu, kroničara Moslavine g. Dragutina Pasarića koji su od samog početka rada Udruge svojim iskustvom struke pomagali u pozicioniranju kutinskih slikara, te njihovom kvalitetnijem predstavljanu kroz tekstove kataloga, predgovora ili recenzija i osvrta.
Kriza (ekonomska i kulturološka) nije poštedjela ni Udrugu Klik te stoga u inat svim devalvacijama želimo u našoj obljetnici naglasiti vječnost dara i upornosti kada je riječ o promicanju likovne pa i svake druge kulture u našem gradu i šire. Stoga, u suradnji sa POU Kluba Arcus planiramo cijelogodišnji postav radova članova Kutinskog likovnog kruga, u terminima od 01. 04. do 15. 06. te od 15. 09. do 15. 12. 2010. godine. Predviđeno je da se publici predstavljaju po dva slikara u kontinuitetu od dvadeset dana, a time bi prostor kluba Arcus mogao odgovoriti na pomanjkanje izložbenih prostora u Kutini. Ovim želimo održati kontinuitet rada Udruge te prisutnost na likovnoj sceni grada, a i šire uz pomoć vas – naših sugrađana.
Božidar Špikić
Kutinski likovni krug

akademija-art.hr