Skip to content

Klanjec – Mala bronca iz ljevaonice Ujević

Galerija Antuna Augustinčića, Trg A. Mihanovića 10, Klanjec
Mala bronca iz ljevaonice Ujević
Od 08. 10 (u 18.30 sati) do 08. 11. 2010.

Na izložbi pod nazivom „Mala bronca iz ljevaonice Ujević" izlaže osmero studenata kiparstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, iz klase red. prof. Slavomira Drinkovića: Marijn Abelman, Leonardo Dokša, Domagoj Gračan, Margareta Lekić, Sara Pavičić, Petar Popijač, Ruben Faget Špišić i Zoran Vukosavljević.

Izložba uključuje 20 radova nastalih u okviru druge po redu radionice bronce koja je održana u veljači ove godine u suradnji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Ljevaonice umjetnina Ujević.

Ovom izložbom Galerija Antuna Augustinčića najavljuje dugoročnu suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nastalu s ciljem promocije mladih umjetnika, prvenstveno kipara, te potpore u njihovom daljnjem radu.

Zadaća radionice bila je da teoretski i praktično ovladamo broncom kao materijalom i tehnikom, kako bismo što bolje iskoristili sve mogućnosti koje nam pruža u umjetničkim promišljanjima odnosa punine i praznine u skulpturi. Osim tehnikom lijevanja uz pomoć kalupa napravljenog prema gipsanom modelu ili stvarnom predmetu, naše smo brončane skulpture izrađivali i tehnikom lijevanja "izgubljenog voska", tako da smo skulpture radili direktno u vosku, te tehnikom lijevanja "na pijesak", tako da smo skulpture direktno utiskivali ili urezivali u pijesak. Odljev smo dalje sami obrađivali, cizelirali i patinirali. Ovakva suradnja Akademije i Ljevaonice je za nas studente puno znači pa se nadamo se da će se ona nastaviti i sljedeće godine u istom duhu, da će studenti ostvariti nove mogućnosti, nove skulpture i ponoviti dobra iskustva.

Margareta Lekić

Akademija-Art.hr
04.10.2010.

 

 

Optimized by Optimole