Kina pozvala Sjevernu i Južnu Koreju na suzdržanost i očuvanje mira

Kina je u subotu pozvala Sjevernu i Južnu Koreju na suzdržanost i očuvanje mira na poluotoku, nakon što je komunistički sjever zaprijetio da će pucati na južnog susjeda

Siromašna Sjeverna Koreja priopćila je u petak da će napasti ako Seul dozvoli aktivistima da izbacuju protusjevernjačke letke na njezinom teritoriju, u najoštrijem upozorenju protiv svog dugogodišnjeg neprijatelja u posljednjih nekoliko mjeseci.
Južnokorejski ministar obrane rekao je u parlamentu da će njihova vojska uzvratiti u slučaju napada.
"Kao bliski susjed poluotoka, Kina apelira na dvije Koreje da riješe sukob kroz dijalog i konzultacije", naveo je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei u priopćenju. "Nadamo se da dvije strane mogu ostati mirne i ne poduzimati provokativne ili radikalne akcije", dodao je.
Sjeverna Koreja, koja se oslanja na pomoć Kine svome gospodarstvu, granatirala je jedan južnokorejski otok prije gotovo dvije godine, pri čemu je bilo i civilnih žrtava.
Najavljeni predsjednički izbori na jugu i planovi vlade u Seoulu za razmještaj projektila srednjeg dometa razljutili su sjever i doveli do eskalacije ratoborne retorike iz Pyongyanga. 
Foto: Sammyboy.com