Skip to content

Kaštel Lukšić – Marin Studin: Skulpture

Muzej grada Kaštela, Dvorac Viturri, Brce 1, Kaštel Lukšić
Marin Studin
Skulpture
Od 22. 09. do 15. 11. 2010.

U Muzeju grada Kaštela, u dvorcu Vitturi, povodom pedesete obljetnice smrti kipara Marina Studina, postavljena je izložba njegovih radova. Radi se o djelima iz Galerije Studin, osnovane 1988. godine u Kaštel Novome, koja je bila temeljna ustanova za formiranje Muzeja grada Kaštela. Studinovi radovi danas egzistiraju unutar Odjela moderne i suvremene umjetnosti Muzeja grada te radi nedostatka izložbenog prostora nisu za stalno izloženi javnosti. Ova izložba ujedno je apel djelatnika Muzeja da se za zbirku Studin osigura adekvatni izložbeni prostor u Kaštel Novom, rodnom mjestu kipara.

Marin Studin školovanje započinje u Obrtnoj školi Emanuela Vidovića u Splitu, a nastavlja na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu. Boravi na studijskim putovanjima u Beču, Parizu i Londonu te studij završava na Akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu kao učenik Meštrovića, Babića, Kerdića i Kršinića. U svome stanu u Splitu 1943. godine organizirao je poznatu ilegalnu izložbu.

Poslije drugog svjetskog rata radi kao profesor na Akademijama za primijenjenu umjetnost u Zagrebu i Beogradu. Umire u Splitu 1960., a njegove umjetničke radove preuzima tadašnji Muzej revolucije. Kako je uvijek izražavao želju da mu djela budu izložena u Kaštel Novome, formiranjem Galerije Studin i njenim smještajem u kulu Ćipiko ta mu se želja i ostvarila. Povratkom objekta privatnom vlasniku zbirka Studin gubi svoj stalni izložbeni prostor i smještena je u depo Muzeja grada.

Ova izložba jest jedinstvena prilika da se vide rani ali i kasni radovi Marina Studina, reljefi izloženi na velikoj izložbi u Londonu 1953. godine. Autor teksta kataloga izložbe u Londonu, postavljene u Tate Gallery, bio je povjesničar umjetnosti Herbert Read, a Studina su na izlaganje pozvali velikani umjetnosti Oskar Kokoschka i Henry Moore.

Akademija-Art.hr
22.09.2010.