Kastav – Goranka Supin: Iza zidina

Dolores Kukurin, direktorica Turističke zajednice grada Kastva
tz.grada.kastva@ri.t-com.hr

Galerija crkvice Sv.Trojice, Kastav
Goranka Supin
Iza zidina
0d 22. 05. (u 17.00 sati) do 01. 06. 2011.

Pogledajte galeriju radova!

U nedjelju, 22. svibnja 2011. godine, uz Dan zaštitnice grada Kastva, sv.Jelene Križarice, prošlogodišnja ukupna pobjednica na likovnoj manifestaciji „Vela umjetnička radionica“ u Kastvu, Goranka Supin, izložbom pod nazivom „Iza zidina“ otvara ovogodišnji službeni izložbeni program u Galeriji crkvice Sv.Trojice u Kastvu. Izložba se u galeriji otvara u 17 sati, u sklopu niza događanja organziranih uz Jeleninu, a bit će izložen recentni opus ove akademske slikarice – slike u kombiniranoj tehnici, nastale u posljlednje vrijeme.

Kustosica izložbe, kao i cjelokupnoga programa u Galeriji crkvice Sv. Trojice, je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja o ovim radovima u predgovoru kataloga kaže: „Još prije nekoliko godina Nataša Šegota Lah, pišući o slikarstvu Goranke Supin, primijetila je kako se njezina likovnost, koja je izvan redovnih komercijalnih tokova, ukorijenila i gotovo „usidrila“ u prostorima imaginarno-plavoga. Kako je „nikla u asocijativnom okviru pejzaža, na tragu slike docrtane tankim linijama“, da bi se zatim rastvorila u tihi dijalog obojene plohe i crteža. A oni kroz minimalistička suglasja bijele i plave, te kroz njihov profinjeno dozirani odnos transparentnoga i zasićenoga komuniciraju slobodnom gestom, geometriziranom formom i materijom, postižući da u konačnici dvodimenzionalnu plohu doživljavamo kao prozračnu trodimenzionalnu prostornost. Kao prostore tišine, koji naizgled podsjećaju na pejzaže i vedute grada. Ali to ustvari nisu. Jer njezini prostori tišine prostori su samoće. I to ne one blagotvorne i kreativne, nego one neželjene, osamljeničke, koju smo poput zidova izgradili u nama samima, blokirajući komunikaciju. Ti prostori samoće ponajprije caruju „iza zidina“ urbanih prostora: u napućenim neboderima, mega-zgradama, naseljima-mravinjacima, u kojima smo stisnuti, neosjetljivi, bojažljivi – i uglavnom sami. Autorica na taj način promišljeno, u startu, puni naša osjetila profinjenom likovnošću, da bi kroz nju zatim odaslala priču o našim suvremenim životnim prostorima. Tako vrlo suptilno kritički ukazujući na danas vrlo široki društveni problem: na nedostatak veza i razumijevanja među ljudima, pritom pokušavajući svojom umjetnošću potaknuti na razmišljanje – ali i na aktivnost. Da se strahovi odagnaju. Da si ljudi pruže ruke. Da između sebe izgrade mostove. Svoju poruku ona vizualno, u skladu sa svojim izričajem, maksimalno pojednostavljuje, oblikovno je zgušnjavajući u sažete, blokovite, pravokutne forme na rubu apstrakcije, dok sve zaogrće lako čitljivom simbolikom. Nastojeći likovnim sredstvima osloboditi duh i otvoriti ga prema čistoj, izravnoj komunikaciji – i možda jednoj drugoj dimenziji razmišljanja i vrednovanja.“

Goranka Supin rođena je 1963. godine u Rijeci. Srednju školu završila je kao reprofotograf, nakon čega upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci. Diplomirala je na studiju za predškolski odgoj 1984. godine. Nakon 7 godina rada u vrtićima, upisuje Filozofski fakultet u Rijeci – Odsjek likovnih umjetnosti, gdje diplomira 1998. godine. Nakon toga specijalizira grafiku u klasi prof.mr. Josipa Butkovića. Bila je suradnica kalkografskog ateljea na Sušaku, od njegova utemeljenja 1997. godine. Sudjelovala je na brojnim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad. Uz slikarstvo bavi se grafikom i fotografijom.Izlaže od 1995.god.

GRAFIČKI RADOVI
– Grafička mapa povodom 700 godina štovanja čudotvornog raspela u crkvi Sv. Vida u Rijeci, „Hoc Lapidis ictu percussus fuit crucifixus 1296“ – fundus MMSU Rijeka (Dragana Aleksić,Tanja Golić, Letricija Linardić, Goranka Supin).
– Naslovnica knjige osnovne škole Kantrida, povodom 95 godina matične škole i 60 godina područne škole – (2005.godine)
SAMOSTALNE IZLOŽBE
Galerija Stara škola, Selce, 2003.god. – „Modrine“
Gal Klub Aquarius, Selce, 2005.god. – „Plavi prostor tišine, sjevernije od juga“
Galerija Nebeska, Rijeka, 2008.god. – „Kalibrirane djevice“
TZ Fažana, Fažana, 2010.god. – „Alfa i omega“
Galerija Juraj Klović, Rijeka, 2011.god. – „Dijalog“ (Tea Paškov Vukojević i Goranka Supin)
Galerija crkvice sv. Trojice, Kastav, 2011.god. – „Iza zidina“
SKUPNE IZLOŽBE
ZAGREB (Salon mladih, Galerija Makek), RIJEKA (Galerija Kortil,Galerija Sanson,Mali salon), SELCE (Galerija Stara škola), RAB (Galerija Paradiso), BUJE (Galerija Tigor,Galerija Fayer,Etnografski muzej Buje), SLOVENIJA (Mestna galerija Piran, Minoritski samostan Piran, Galerija Monfort portorož; Sečovlje), ITALIJA (Trst-Hrvatski kulturni centar Matrix Croatica; Bari; Duino; Cordignano;Cuneo), LITVA (Vilnius), SRBIJA (Muzej rudničko-takovskog kraja Gornji Milanovac), VOLOSKO (Ex-tempore, Mandrać), TRSAT (Pul kaštela), NOVIGRAD (Novigradsko plavetnilo),  Dvorac-SELCE, Grisija-ROVINJ, Istraart-BUJE, Bore starog mandraća-LOVRAN, Open riva Art-FAŽANA, KOSTRENA, KASTAV, NOVA VAS, SEČOVLJE, PIRAN, SV.LOVREČ, GROŽNJAN, PAZIN, KRASICA, KRAJ, VODNJAN
KOLONIJE
Rab, Lovran, Momjan, Baredine

Akademija-Art.hr
17.05.2011.