Prihod osam tvrtki koje se bave tim poslom lani je, u odnosu na 2010., porastao u prosjeku za 50 posto, no ne bave se sve isključivo naplatom dugova. Oni koji se bave samo time, zarađuju mnogo više

Kako sam ostala bez redovitih primanja, nisam mogla više plaćati račun Dinersu i dogovorila sam obročnu otplatu duga. Nisam uspjela redovito plaćati. Nakon par mjeseci nazvali su me iz agencije za naplatu dugova i rekli mi da su oni preuzeli moj dug te da u roku od sedam dana moram uplatiti barem 1000 kuna na račun Dinersa i nakon toga im faksirati uplatnicu, a zatim svaki mjesec po 1200 kuna i tako deset mjeseci… To me šokiralo jer o tome nisam dobila nikakvu pismenu obavijest i nije mi bilo jasno kako mogu vjerovati nekome tko me nazove, da mi broj faksa i to je to…

Osobni podaci

U međuvremenu sam doznala da neki moji prijatelji otplaćuju dugove preko agencija. Pomalo u panici, uplatila sam dio dogovorenog iznosa, no nakon nekoliko dana uslijedili su gotovo svakodnevni pozivi, čak i u devet sati navečer, uvijek s istim pitanjem: ‘Kada ćete platiti dug?’ Pokušala sam službenici objasniti da nemam redovita primanja i da ću uplaćivati koliko mogu, no s druge sam strane čula pitanje: ‘A kad se vi mislite zaposliti za stalno?’ Nisam mogla vjerovati! Svjesna sam svojih dugova, ali zanima me kakve su to agencije, tko su ti ljudi koji raspolažu svim mojim podacima, brojevima telefona, računima… Ne znam je li ta tvrtka doista otkupila moj dug ili se samo bavi utjerivanjem duga kao neki odvjetnički ured – pita se naša čitateljica (podaci poznati redakciji).
Ovakvih je slučajeva sve više. Forumi, društvene mreže i udruge za zaštitu potrošača sve su puniji sličnih priča očajnih dužnika koji su završili na milost i nemilost nekoj od osam agencija specijaliziranih za naplatu potraživanja, od koji su četiri najaktivnije.
– Prije godinu i pol primio sam dopis agencije za naplatu potraživanja u kojem me traže da platim dug od 200 kuna za telefonski račun. Ono što me šokiralo bilo je upozorenje da bih, ako ne platim, mogao imati problema s eventualnim budućim zaduženjima u mojoj banci. Nisam mogao vjerovati! Ljutit sam nazvao agenciju i pitao ih odakle im moji bankovni podaci, a isto sam pitanje postavio i svojoj banci, tražeći da mi kažu kome sve daju moje podatke. I jedni i drugi su negirali zloupotrebe pa sam se obratio Agenciji za zaštitu osobnih podataka, koja je odmah krenula u akciju.
Najisplativiji biznis
Brzo su me obavijestili da su običnim ljudima, dakle fizičkim osobama, zabunom slali upozorenja predviđena za pravne osobe te su obećali da će odmah ispraviti nepravilnosti. To su i učinili tako što su prestali slati moje podatke. I to je to. Nisu bili niti kažnjeni – otkriva nam naš sugovornik (podaci poznati redakciji).
U Agenciji za zaštitu osobnih podataka općenito kažu da ne kažnjavaju počinitelje ako se pogreška može odmah ispraviti, ako nije došlo do materijalne štete i ako se pokaže da je nenamjerna.
Takozvane agencije utjerivači odavno nisu novost i posluju strogo prema zakonu, ali šokiraju najnoviji podaci o rastu njihovih prihoda. Brojke pokazuju da je ćelavim i nabildanim momcima s palicama odzvonilo. Pristojan, ali uporan način utjerivanja dugova postao je jedan od najisplativijih biznisa.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg
Sergej Trajković
Izvor: Jutarnji.hr