Jurčić: Štednja nije rješenje, preuzimamo nametnutu politiku

Jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista, nobelovac Paul Krugman sudjeluje na drugom Adris Business Forumu koji se održava u Rovinju. Glavna je tema konferencije Pet godina poslije – europske nade u svjetlu krizne stvarnosti

Krugman u Hrvatsku dolazi nedugo nakon objave Manifesta za ekonomski zdrav razum, kojim je, zajedno s britanskim kolegom Richardom Layardom, pozvao na širu primjenu poticajne fiskalne politike radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja gospodarskog rasta. Manifest je dosad potpisalo više od 9000 ljudi, uključujući i velik broj uglednih ekonomista.

I problemi učitelja i profesora i restrukturiranje željeznica posljedica su politike štednje hrvatske vlade. U krizi koja eto polako ulazi već u petu godinu – mnoge su se države odlučile za istu koncepciju. No u posljednje vrijeme sve su glasniji oni koji tvrde da je to pogrešno, da se štednjom ne možemo izvući. Među njima su i neki od najvećih ekonomskih umova današnjice, poput Paula Krugmana.

Jedna mi je od najvećih noćnih mora da sam se probudio kao premijer male zemlje na periferiji eurozone, rekao je Paul Krugman na početku svojega predavanja nasmijavši mnoštvo okupljenih ekonomista. No u idućih sat vremena njegovoga predavanja nije bilo mjesta smijehu. Upozorio je ekonomiste, posebice političare da bi trebali imati politiku rješavanja krize prije negoli ona nastupi. No, kad već nastupi ne tražiti rješenje u štednji, već proizvodnji i izvozu.
Stvar je u tome da je u ekonomiji sve povezano. Moja potrošnja je vaš prihod, vaša potrošnja moj je prihod. Ako oboje pokušamo rješavati svoje dugove štedeći, ekonomija posrće i zapravo se dugovi povećavaju, istaknuo je Krugman.
Vlade malih zemalja, pa tako i hrvatska, nemaju mnogo manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve izvana, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska Vlada ne može reći ‘ne’ zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi i istodobno tražiti više prostora za djelovanje, naveo je Krugman.  
Dok su hrvatski ministri nakon predavanja ubrzo nestali, tako da ih nismo mogli priupitati za komentar savjeta nobelovca Krugmana, sindikalisti su njime oduševljeni.
Nama trebaju kreativna rješenja kreativnih političara, a ne automatsko prenošenje onoga što njihovi mentori u inozemstvu od naših političara traže, smatra Vilim Ribić, nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.
Slavni svjetski ekonomist Hrvatskoj preporučuje oprez prilikom smanjivanja deficita, da ne bi došlo do razbijanja socijalne države. Porezima treba udariti najbogatije, pojačati izvoz i ne forsirati represivnu štednju jer bi to odvelo u rupu iz koje nema izlaza.

Nobelovu nagradu za ekonomiju Paul Krugman dobio je 2008. Trenutačno je profesor na sveučilištu Princeton, a široj javnosti najpoznatiji je kao autor vrlo utjecajnih kolumni u vodećem američkom dnevnom listu The New York Times. Krugman je autor dvadesetak knjiga, a posljednja od njih Okončajte ovu depresiju odmah! jest poziv na akciju. Krugman poručuje kako je brz i snažan izlazak iz ove recesije nadohvat ruke samo kad bi naši lideri imali intelektualne jasnoće i političke volje zaustaviti ovu depresiju odmah.

Krugmanov nastup komentirao je za Dnevnik i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić. Slaže se da je rješenje za izlaz iz krize trošenje, ali razumno trošenje, trošenje roba koje su nastale u domaćoj proizvodnji. U videoprilogu donosimo izlaganje Krugmana te razgovor s Jurčićem, koji je, između ostalog, rekao da preuzimamo politiku koju nam nameće netko drugi.

Prvi Adris Business Forum održan je prije pet godina u sasvim drugačijim gospodarskim okolnostima, kad je ugostio jednog od najpoznatijih svjetskih menadžera Jacka Welcha, a teme su bile liderstvo i inovativne poslovne strategije.