Skip to content

Jure Kravanja: Ferrum Urbanum

Galerija Fotokluba Zagreb, Zagreb
Izložba fotografija slovenskog fotografa
Jure Kravanja
Ferrum Urbanum
od 07. 12. 2010. (u 19.00 sati)

Izložba Jure Kravanje pod nazivom Ferrum Urbanum nastala je u sklopu većeg projekta pod nazivom – Slovenski put kulture željeza te na određeni način povezuje sve slovenske muzejske institucije koje se bave čuvanjem i predstavljanjem ove vrste kulturne baštine. Projekt se odvija u sklopu važnoga europskoga projekta Europski put željeza. U projekt Slovenski put kulture željeza uključen je i Železarski muzej Štore, koji je pod vodstvom gospođe Slavice Glavan i suorganizator izložbe.

Jure Kravanja, poznatiji pod umjetničkim imenom Yurko, diplomirani sociolog i pedagog, privatni poduzetnik, jedan je od najaktivnijih, najuspješnijih i najnagrađivanijih slovenskih i europskih fotografa. Iako se za vizualne umjetnosti, posebno za film, zanimao od najranijih školskih dana, fotografijom se ozbiljnije i intenzivnije bavi tek zadnjih pet-šest godina. U ovom je kratkom razdoblju sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi u Sloveniji i u svijetu, a priredio je i petnaest samostalnih izložbi, uglavnom u Sloveniji. Dobitnik je više od 180 nagrada za svoja najbolja fotografska ostvarenja na domaćim i međunarodnim natjecateljskim izložbama fotografijama. Za njegova postignuća u području fotografije, Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP) mu je odala priznanje i dodijelila počasno zvanje: Odličnik FIAP-a (Excellence FIAP)-EFIAP, a Fotosavez Slovenije počasno zvanje Majstor fotografije ? MF FZS. U njegovu se fotografskom arhivu nalaze brojne fotografije, deseci tisuća crno-bijelih snimki i snimki u boji. Kravanja nije samo umjetnik, on je angažiran društveni djelatnik, jedan od važnijih osnivača fotografskoga društva Svit u Celju, danas najaktivnije i najuspješnije slovenske fotografske udruge. Kravanja često sudjeluje kao predavač i mentor na raznim predavanjima o fotografiji te na seminarima i fotoradionicama.

Okosnica su njegovih fotografskih djela fotografije pejzaža, ali zanima ga i arhitektura, posebno moderna. Ponajprije, zanima ga čovjek u ruralnom i u urbanom prostoru, ne kao portret, već kao figura, kao simbol, metafora, znak. Ovdje se njegovo fotografsko stvaralaštvo odmiče od prezentacije objektivnog odraza stvarnosti u predmetnom smislu. Zanima ga prije svega slikarsko značenje motiva, kontekst subjektivne fotografije u kojemu ističe osobni stav i poruku. Iza njegove zanatske perfekcije stoji znanje, maštovitost i posebnost. Svojim djelima i stvaralaštvom pokazuje domišljatost i jedinstvenost, kojima pomjera ustaljene granice fotografske umjetnosti.

Akademija-Art.hr
06.12.2010.

 

 

Optimized by Optimole