Skip to content

Josip Zanki u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja


Predstavlja se sjajno strukturiranim i precizno razrađenim, ali i poetskim konceptom predstavljanja onoga što – po njegovim iskustvima i uvjerenjima – boravi u zaboravljenim zakucima još nedirnuta velebitskog krajolika, a to uvjerenje komprimira u jasnu, čvrstu i sugestivnu vizualnost. Vodi nas u bajkovite šumske krajolike, mitska mjesta, netaknute i još nenaseljene planinske krajolike strmovitih padina Velebita, u bespuća vilinskog svijeta, gdje sve funkcionira po svome, vlastitom logikom, u predjele u čiju stvarnost on vjeruje, a koju ćemo mi prihvatiti otvorena srca ili s rezervom.

Zanki se i ovom prigodom potvrđuje kao autor koji uspješno i na plastički atraktivan način operira s pojavnostima iskustava i predstavljanjima vidljivih i nevidljivih posljedica iskustva i iskustvenosti.

Josip Zanki je rođen 1969. godine u Zadru. Odrastao je u Privlaci, sjeverozapadno od Zadra, u ribarsko-zemljoradničkoj obitelji. Srednju školu Juraj Baraković završio je 1987. godine u Zadru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja, diplomirao je 1994. godine s temom iz teorije Misticizam u umjetničkoj praksi J. Beuysa, i eksperimentalnim grafičkim ciklusom Machine nuove remakeom na istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrančića. Vrlo rano se počeo baviti arheološkim iskopavanjima te posjeduje kolekciju od 200 predmeta iz razdoblja prahistorije, antike i srednjeg vijeka

Josip Zanki javno djeluje od 1986. godine na područjima grafike, video arta, instalacije i performancea. Do sada je izlagao na više od 200 grupnih i 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Akademija-Art.hr
23.05.2010.