‘Javni natječaji u Hrvatskoj su potpuna farsa. Neki su raspisani na samo jedan dan!’

Svjedočanstva ljudi koji se prijavljuju za poslove u javnim institucijama prikazuju mračnu, nepoštenu i potresnu stranu procesa zapošljavanja

Jesu li javni natječaji na tržištu rada u Hrvatskoj doista vjerodostojni i transparentni kao što njihovo ime sugerira? Ima li zaista 312.787 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, koliko ih je trenutačno prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, jednake izglede u natjecanju koje će im osigurati vlastitu egzistenciju?
 
Sudeći prema javnom natječaju, koji je nedavno raspisala državna Agencija za lijekove i medicinske proizvode, s pravom možemo sumnjati da svi kandidati za neki posao imaju jednake izglede da taj posao zaista i dobiju.
 
Ekspresni odabir
 
Naime, državna Agencija za lijekove i medicinske proizvode, poznata po svojoj skraćenici HALMED, nedavno je raspisala “javni natječaj” na kojem je posao sasvim slučajno dobila osoba koja je ionako već mjesecima tamo radila. Natječaj za radno mjesto stručnog suradika/ce za odnose s javnošću i informiranje raspisan je 18. rujna, a ponudili su rad na neodređeno vrijeme, uz probni rok od šest mjeseci. Uvjeti za to radno mjesto nisu bili posebno zahtjevni. Visoka stručna sprema, odnosno završen studij iz područja biomedicine i zdravstva, biotehničkih, društvenih ili prirodnih znanosti, znanje engleskog jezika i poznavanje rada na računalu. S takvim zadanim kriterijima, na natječaj se mogla javiti gotovo bilo koja visokoobrazovana osoba jer u HALMED-u nisu tražili niti kandidata s iskustvom. Međutim, na natječaj je pristiglo samo 18 prijava. Razlog zašto se za posao u agenciji u izuzetno dobro plaćenom farmaceutskom sektoru javilo tako malo kandidata vjerojatno leži u činjenici da je oglas za to radno mjesto objavljen samo u jednim dnevnim novinama. Iako je HALMED državna agencija i nadzor nad njenim radom obavlja Ministarstvo zdravlja, ona ima status pravne osobe i prihode ne ostvaruje iz proračuna, već obavljanjem djelatnosti iz svoga područja rada. Natječaj stoga nije bila obvezna objaviti u Narodnim novinama, kao što su to obvezna druga državna tijela. No, zanimljivo je i to da se podatak o raspisanom natječaju nije mogao naći niti na službenim stranicama HALMED-a.
– Agencija nije obvezna objaviti javni natječaj za zapošljavanje u Narodnim novinama te je za navedeno radno mjesto stručnog suradnika za odnose s javnošću i informiranje, s obzirom na traženi profil kandidata, procijenjeno da ćemo objavom u dnevnim novinama dobiti bolji odaziv kandidata – pojasnila je glasnogovornica HALMED-a Jasminka Tadin.
Sporni natječaj trajao je pet dana, a kandidat je izabran ekspresno brzo. Javni je natječaj zaključen u ponedjeljak, a kandidate koji su se prijavili, već je u srijedu rano ujutro dočekao mail kadrovske službe o tome da su odabrali jednu kandidatkinju.
– Ona u potpunosti zadovoljava uvjete natječaja i potrebe Agencije za lijekove i medicinske proizvode – stajalo je u “odbijenici” poslanoj kandidatima.
Činjenica da su zaposlenika odabrali u samo jednom danu, samo na temelju poslanog životopisa, i to bez razgovara s drugim kandidatima, itekako je bacila sumnju na transparentnost javnog natječaja.
– Komisiji je bilo vrlo jednostavno izabrati već na temelju životopisa koji su pristigli. Jedna je osoba posebno “iskakala” jer je jedina imala radno iskustvo u javnoj zdravstvenoj ustanovi – odgovorila nam je glasnogovnrica Tadin kada smo je upitali kako je moguće da je komisiji samo pogled na životopise bio dovoljan da odabru radnika kojeg će zaposliti na neodređeno vrijeme.
 
Poništenje natječaja
Glasnogovornica je na kraju priznala da se radi o osobi koja već radi u HALMED-u i to preko agencije za privremeno zapošljavanje, pa je potrebno iskustvo u javnoj zdravstvenoj ustanovi, koje joj je donijelo prednost pred drugim kandidatima, tako stekla upravo u HALMED-u.
– Činjenica da je odabrana kandidatkinja prethodno surađivala s Agencijom ni u kojem slučaju ne znači da je njena prijava jedina razmatrana za radno mjesto za koje je natječaj bio raspisan, već su pri odlučivanju o odabiru kandidata ravnopravno razmatrane prijave svih kandidata zaprimljene do zaključenja natječaja – tvrde u HALMED-u.
Izvor: Jutarnji.hr