Skip to content

Jasna Bogdanović: Prostorne strukture / Fraktali snova

Zavičajni muzej Grada Rovinja, Mala galerija(prizemlje), Rovinj
Jasna Bogdanović
Prostorne strukture / Fraktali snova
Od 12. 06. (u 21.00 sat) do 2010.

Jasna Bogdanović po vokaciji kiparica organičkih i post minimalističkih plastičkih znakova dvijetisuće i pete godine zalazi u novo polje likovnih propitivanja. Riječ je o grafičkom matričnom razmišljanju te likovnom znaku i strukturama koje su u svojim izgledima sačuvale senzibilitet prostornog, organskog, konstruktivnog i taktilnog ali premještene u iluzionističke i virtualne rekonstrukcije «slike».

Sveprisutnost mijene i Ljubavi i smrti dva su ciklusa Jasne Bogdanović koji u usporednom i preplitajućem tijeku, istim tehničkim prosedeom ukazuju na dva različita raspoloženja ili stanja subjekta. Dvije teme i dva toposa koja su potekla iz domene autoreferencijalnog i autobiografičnog no istodobno u procesu izmicanja i odmicanja od njihove nelagode ili sreće. Stoga nije riječ o vizualiziranim stanjima emotivnih, psihogenih, senzornih iskustava već o njihovom imaginativnom prijenosu u prostor nekazivog u oniričku situaciju simuliranih ali nigdje postojećih prostornih rekonstrukcija. Obitavaju u hiperrealnom prostoru izvan gravitacije i euklidovskih postulata koji nas određuju u našem «sređenom» svijetu. Pri tome najbliže smo im ako ih lociramo u prostor i vrijeme, kada nakon zaboravljena sna, rekonstruiramo iskustva koja je na nas ostavilo ono što izmiče pamćenju ali je na nas ostavilo neizbrisiv pečat, ožiljak ili pukotinu.
Polazište tih krhkih i dvosmislenih tvorbi su male skice koje postaju sve slojevitije i u koje autorica po unutrašnjim navođenjima ugrađuje, aplicira i premješta morfološke elemente kao fraktale neuhvatljive nutrine. Kombinatorika je beskonačna i nalikuje igri izmicanjima koja ne može biti dovršena. Kraj tog procesa ne određuje ni digitalno snimanje i otiskivanje koje bi formalno trebalo zaustaviti kontingentno stanje predloška kao idealno. Autorica, u paradoksu svojevrsne radosne zaljubljenosti u proces koji zavodi i poziva na nove geste i performanse iznova intervenira. Načini su nepredvidivi, nasumični navođeni automatizmom nužnosti.
U svim tim transformacijama i mutirajućim situacijama ipak rezidiraju osnovni oblici koji upornim prisustvom zadobivaju razinu simboličnih morfema a upravo će oni, u čitanju ovih ciklusa, dozvati termine empatijskog psihizma koji je zajedničke naravi i koji je upisan u arhetipsku matricu ničim opisive duše.

Jasna Bogdanović je rođena je 1948. godine u Splitu. Najranije djetinjstvo provela je u Komiži na otoku Visu. U Rijeku odlazi s obitelji 1958. gdje pohađa osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je 1970. diplomirala na Pedagoškoj akademiji (likovne umjetnosti). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ivana Sabolića, diplomira kiparstvo 1975. Poslije diplomski studij nastavlja u Sabolićevoj majstorskoj radionici koji završava 1977. Odlazi u Rijeku gdje djeluje u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika kao član Umjetničkog savjeta (1976.-1979.), predsjednik Predsjedništva HDLU-a (1980.-1982.). Jasna Bogdanović javno djeluje od 1974. godine na području kiparstva i od 2005. na području grafike. Do sada je izlagala na više od osamdeset grupnih i pet samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Od umjetničkih projekata značajni su javni radovi : skulptura u Rijeci 1979., u Zagrebu1987. i Dubrovi-Labin 1990. Od 1987. do 2000. vodila je grupu autora koja je izvodila niz konzervatorskih istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova na području Hrvatske na spomenicima kulture iznimne vrijednosti od kojih je većina nacionalnog značaja. O Jasni Bogdanović pisali su Vanda Ekl, Vlado Bužančić, Nataša Š. Lah, Enes Quien, Lilijana Domić, Tomislav Lalin, Branka Hlevnjak, Višnja S. Gabout, Elena Cvetkova, Juraj Baldani, Nevenka Bezić Božanić, Sanja Cvetnić…..

Za svoj rad na području kiparstva dobila je dvije nagrade, u Zagrebu 1974., u Rijeci 1982. te posebno priznanje za grafiku 2007. 1998.god dobila je Državno odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.. Kao državni stipendist boravila je u Parizu 1976.
Na studijskim putovanjima bila je u Engleskoj, Italiji, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Mađarskoj, Izraelu, Kazahstanu. Član je HDLU-a od 1975.
Djela joj se nalaze u zbirkama Gliptoteke HAZU u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Zbirci RUŽIĆ u Slavonskom Brodu, Zbirci umjetnina franjevačkog samostana Majka u Humcu i privatnim zbirkama u Italiji, Njemačkoj, Kaliforniji i Južnoj Koreji.. Živi i radi u Zagrebu.
Adresa: Voćarsko naselje 102, 10000 Zagreb
jasna.bogdanovic@zg.t-com.hr