Skip to content

Jaslice Margarete Krstić u Rimu i Veroni


Kraljevi

I ove godine u Salli Bramante, u Bazilici Santa Maria del Popolo, u Rimu otvorena je 35. međunarodna izložba „100 PRESEPI“ gdje je na oko 350 kvadratnih metara postavljeno oko 160 jaslica u raznim tehnikama od porculana, keramike, drva koje dolaze iz raznih privatnih zbirki, vladinih agencija, lokalnih i nacionalnih te inozemnih etnografskih muzeja, škola te autorskih jaslica. 

Dolaze iz različitih krajeva svijeta s ciljem promicanja drugih kultura preko brojnih stranih turista koji će izložbu posjetiti tijekom božićne sezone do Sveta tri kralja, kao i preko brojnih medija.

Margareta Krstić dobila je jedan od najvećih prostora gdje je izložila 18 skulptura visine 40 cm u raku tehnici sa oksidima kao i keramosliku u raku tehnici dimenzija 70 x 50 cm.
Snimljen je intervju o njenom radu i jaslicama za film koji će za vrijeme trajanja izložbe biti prikazivan n velikom panou ispred Salle Bramante na Piazzi del Popolo.
Uz srdačan susret, Margareti je za neobične crne jaslice s brončanim preljevima čestitke uručila dott.ssa Mariacarla Menaglia Direttore della Rivista delle Nazioni iz Rima.
Margareta također već sedmu godinu izlaže za FONDAZIONE VERONA perl’ ARENA u Veroni na velikoj 27. međunarodnoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji gdje izlaže preko 400 izlagača. Na 14 kvadratnih metara (najveći izložbeni prostor u Areni) izložila je „Riječke jaslice“ tj. Svetu obitelj odjevenu kao patriciji koji stoje uz Riječki stup, krunu i ćup simbole grada Rijeke. Svetoj obitelji  klanjaju se morčići, patricijke i patriciji , prvi hrvatski kraljevi koji dominiraju prostorom kao i pastiri, grobnička mlikarica, drvarica, vodarica… Skulpture su visoke do 60 cm u raku tehnici za zlatom.
Promicateljica kulture i turizma u Veroni gospođa Perbelini već nekoliko godina u predgovoru Kataloga  Margaretine jaslice izdvaja kao posebnost.
 
Jaslice se mogu razgledati svaki dan do 23. siječnja 2011. godine.
Za božićne blagdane, već šestu godinu  biti će otvoren stalni postav Margaretinih jaslica u vlasništvu Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić, 36 skulptura inspiriranih grobničkom tradicijom, visine do 40 cm u galestro glini s pozlatom, drugi postav Svete obitelji i anđela u villanoviana tehnici visine 60 cm i treći postav „Riječka sveta obitelj" kojoj se klanjaju morčići u raku tehnici visine do 50 cm.

Akademija-Art.hr
14.12.2010.