Jablaničko jezero kao Sahara: Iz zemlje viri i potopljeno groblje


Foto: Reuters/Pixsell

Pod vodom 60 godina: Na dnu suhog jezera leže brodice i ostaci potopljenih sela

Nakon šezdesetak godina, iz sušom raspuknute gline provirili su bijeli nadgrobni spomenici muslimanskoga groblja.

Između pravilno raspoređenih kamenih nadgrobnih spomenika, koji su ovih dana izronili sa sušnog dna Jablaničkog jezera, danas stoje uglavljene brodice i ljudi kojima je priroda otkrila više od 60 godina vodom skriveni svijet.
Među njima su i novinari i fotoreporteri poznate svjetske novinske agencije Reuters kojima je saharski pejzaž Jablaničkog jezera poslužio za veliku novinsku priču. Za razliku od Ramiza Memidzana (66) koji je u vrijeme gradnje hidroakumulacije u Jablanici i plavljenja groblja bio dječak i koji danas s oduševljenjem može promatrati toliko godina skrivani svijet, u Elektroprivredi BiH ne kriju očaj zbog neočekivane suše nakon obilnih snježnih padalina.


Foto: Reuters/Pixsell

Memidzan kaže da je bio dječak kada je posljednji put, 1950. godine, vidio selo u kojemu je rođen, prije gradnje brane i stvaranja Jablaničkog jezera, potom preplavljeno s 30 metara vode. Ove godine može vidjeti i kamene grobove svojih predaka čije je ostatke otkrila najveća suša u posljednjih četrdesetak godina. U Elektroprivredi BiH, u čijem je vlasništvu akumulacijsko jezero u Jablanici, zbog tog neobičnog pustinjskog prizora bilježe svaki dan goleme financijske gubitke.

Izvor: Zdenko Jurilj / Večernji list

Akademija-Art