Skip to content

izložba „RECIPLAŽA“ autora Darka Fritza, Sande Hančević i Valerije Jurjević

reciplaza

U četvrtak, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba „RECIPLAŽA” autora Darka Fritza, Sande Hančević i Valerije Jurjević

„Izložba Reciplaža nastala je suradnjom Valerije Jurjević (fotografije), Sande Hančević (tekstovi) i Darka Fritza (koncept izvedbe i grafičko oblikovanje) kroz neformalnu mrežu kor::net (korčula network). Prvobitni koncept, čije autorstvo potpisuju Sanda Hančević i Valerija Jurjević, predstavila je udruga Bašćina iz Lumbarde u svojoj galeriji 3VOLTA još 2008. godine. Okosnicu izložbe činilo je smeće koje more zimi naplavi po plažama, a autorice su ga iskoristile kao medij komuniciranja temeljnih ekoloških pitanja današnjice – recikliranja materijala te pohrane smeća i otpada. Fotografije Valerije Jurjević pratili su tekstovi Sande Hančević iz kojih se moglo iščitati što se sve o smeću i otpadu može, a vjerojatno i treba naučiti, uključujući i sekundarne informacije poput povijesnog razvoja pojedinih vrsta materijala. (…) Prema konceptu Darka Fritza, 2011. izložba je oblikovno izmijenjena. Aplicirajući fotografije otpada na sedam ležaljki za plažu, Fritz je u konačnici ostvario, uz novi postav; i proizvod kojemu je moguća multiplikacija i praktična primjena na plažama, u želji da ne djeluje tautološki – slikom otpada na zagađenoj obali. (…) Aplicirajući fotografije s prizorima otpada, pa i medicinskog (prizora koji izaziva gnušanje) na ležaljke za plažu, Fritz propituje strategije empatijskog dizajna koji stvarima pripisuje karakter.

portret valerija darko sanda

(…) Autorice i autor Reciplaže, nazvavši izložbu na način humorne hibridizacije imperativnog oblika glagola s asocijacijom na estetski turizam i industriju slika u značenju „recikliranja” slika kroz mehanizam sjećanja, franc. souvenira, zanemaruju estetsku, potencirajući etičku vrijednost izloženih predmeta. (…) Kao u radu Josepha Kosutha Jedna i tri stolice, na izložbi su u staklenoj vitrini predstavljeni eksplikacijski, kvazi-leksikografski tekstovi koje je uredila Sanda Hančević, a u drugoj je vitrini instalacija napravljena od otpada i naplavina sakupljenih na plažama Korčule. (…) Bez imalo zebnje položit ćemo na plaži svoja razodjevena tijela na slike gomila smeća na ležaljci, kao što smo prije nekoliko godina svoj identitet rado proželi modom ubikvitetnih mrtvačkih glava Alexandera McQueena, kao suvremene interpretacije teme vanitas, memento mori, omiljene u baroku (lubanja, zrcalo, razbijeno posuđe uslijed naglog ustajanja od stola motivi su koji te podsjećaju na prolaznost tvojih užitaka i postignuća). Ovakav primjer izmaka djela umjetnosti u vizualni jezik empatijskog, odnosno etičkog dizajna može biti i potržišten, poprimiti novi (ne)uzvišeni status turističkog proizvoda, suvenira.” (Silva Kalčić, iz predgovora)

reciplaza plaza

Izložba će se moći pogledati do 26. srpnja, radnim danom od 10 do 17 i od 19 do 22 sata, subotom od 19 do 22 sata, nedjeljom i praznikom zatvoreno. Ulaz je slobodan.