novkovic

Izložba fotografija Saše Novkovića – Kazalište, kazalište

Zagreb, 20. rujna – Nadolazeći tjedan u CeKaTeu posvetili smo kazalištu. Svi ljubitelji teatra pozvani su da u ponedjeljak 23. rujna uživaju u plesnoj predstavi C8H11NO2, dok ćemo već idućeg dana u Galeriji Modulor otvoriti izložbu fotografija Kazalište, kazalište, autora Aleksandra Saše Novnovića. lzožbu otvaramo u utorak 24. rujna u 19 sati, a može se razgledati sve do 11. listopada.

Predstava kojom kojoj je cilj senzibilizacija javnosti za problem osoba s bilo kojom vrstom stigme, počinje u 19 sati, a nakon izvedbe organiziran je i otvoreni forum na temu shizofrenije s Milanom Bijelićem i Willom Hallom. Predstava je zajednički projekt udruge Ludruga 100 % ljudi i kompanije Room 100.

Iz kataloga izložbe

..Pred kazališnim je fotografom velik izazov, njegovo djelo nije samo svjetlopis trenutka, umjetnička interpretacija zbilje i okoline, refleksija njegova unutarnjeg svijeta. Ona je sve to, ali još više, kazališna je fotografija prepoznavanje i bilježenje umjetničkog izražaja svih onih drugih umjetnika koji stvaraju jednu kazališnu predstavu i komponiranje njihovih doprinosa u jedan posve nov artefakt.

Brze mijene prizora scenskog djela ne ostavljaju vremena da bi se tome prišlo planski ili kalkulirano, već treba posjedovati nepogrešiv osjećaj i brz refleks kako bi se iz mraka gledališta prepoznao i na samom vrhuncu uhvatio baš onaj mikrotrenutak kada od sebe najviše daju glumac, plesač ili pjevač, redatelj i koreograf, kostimograf, scenograf i majstor svjetla … Stoji li iza objektiva majstor kazališne fotografije onda ne nastaje samo dokument već je ta slika uvid u cjelinu, smisao, duh i atmosferu jedne predstave. Upravo takav senzibilitet za kazališnu fotografiju posjeduje Aleksandar Saša Novković. Spajajući svoje vrhunsko fotografsko umijeće, golemo iskustvo i razumijevanje scenske umjetnosti te ljubav prema kazalištu, on u svojim fotografijama bilježi samu bit scenske izvedbe dodajući svoju osebujnu interpretaciju, postajući kroničarom i komentatorom onog najboljeg što se odvija na kazališnim daskama…

O autoru:

Aleksandar Saša Novković fotografijom se bavi od šezdesetih godina kao samostalnom profesionalnom djelatnošću, te pripada samom vrhu hrvatske umjetničke fotografije. Radio je kao fotograf i urednik fotografije u brojnim tiskanim medijima: počeo je u “Poletu”, zatim radi kao urednik fotografije u „Pop ekspresu”, a objavljuje u svim većim listovima i časopisima.

Kao član redakcije i urednik fotografije u ženskoj reviji “Svijet” sudjeluje u uspostavljanju standarda suvremene hrvatske modne fotografije.

Poseban senzibilitet ima za kazališni umjetnički izraz i stalni je suradnik u brojnim kazalištima i kazališnim grupama: HNK Zagreb, ZGK Komedija, Jazavac-Kerempuh, HNK Split, HNK Ivan pl. Zajc – Rijeka, HNK Varaždin, Histrioni, Kazalište lutaka Zadar, Kazalište lutaka Zagreb, SNG Opera in balet – Ljubljana, SNG Maribor, ZKM, Teatar u gostima, Mala scena …

Od 1988. radi kao free-lance fotograf.

Redoviti je član fotografske sekcije ULUPUH-a, te Hrvatskog novinarskog društva.

Radi studijsku fotografiju (portreti, reklamna fotografija) te dokumentarnu (reportažnu) i pejzažnu fotografiju.