Skip to content

Izložba o “Fenomenu Ikea”

Ovaj skandinavski proizvođač namještaja koji svoje kupce oslovljava s ti, a komadima namještaja daje ljudska imena, je za kvalitetu života i stanovanja te razvoj globalnog ukusa stanovnika Europe odigrao nevjerojatno veliku ulogu, što je bečkom Muzeju namještaja (Hofmobiliendepot) bilo dovoljno da Ikei posveti samostalnu izložbu.

Izložba pod nazivom “Fenomen Ikea” predstavlja komade namještaja nastale u razdoblju od 50.-ih godina prošlog stoljeća do danas.
Ikea je nastala 1943. godine, a utemeljio ju je tada sedamnaestogodišnji Ingvar Kamprad. Tvrtka se najprije bavila prodajom pisaćeg pribora i svakodnevnih potrepština, a pet je godina kasnije asortiman proširen i na namještaj.
Naziv IKEA se sastoji od početnih inicijala utemeljitelja, naziva seoskog gospodarstva njegovog oca (Elmtaryd) te njegovog rodnog sela (Agunnaryd).
Globalni uspjeh Ikee započinje 1970. godine, kada je Ikea zauzela vodeće mjesto među najvećim proizvođačima namještaja u svijetu.
Centralnu ideju koncerna čini spoj funkcionalnosti i dizajna u kombinaciji s niskim cijenama. Tako Ikea već desetljećima uspijeva kvalitetna dizajnerska rješenja objediniti s masovnom proizvodnjom.
Izložba koja se sastoji od 14 postaja na stotinjak primjera prikazuje proizvodnu paletu Ikee. S jedne strane je prikazana skandinavska moderna sa svojom ljubavlju prema drvetu i prirodnim površinama, a s druge važni međunarodni utjecaji koji su prisutni i u Ikeinim dizajnerskim rješenjima.
U okviru izložbe će biti predstavljeno i 30-ak komada namještaja koji ne potječu iz Ikeine palete, no koji omogućuju njezinu usporedbu s rješenjima drugih poznatih dizajnera.
Izložba u bečkom Hofmobiliendepotu se može posjetiti od 9. travnja do 11. srpnja 2010. godine.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr

 
Optimized by Optimole