Skip to content

Izložba o bečkoj sefardskoj zajednici


Riječ je o izložbi koja pruža uvid u unutrašnjost nekadašnjeg hrama bečke sefardske zajednice. Riječ je o hramu koji se nalazio u ulici Zirkusgasse, a izgradili su ga pripadnici turske sefardske zajednice. Nacisti su 1938. godine ovaj hram, čijoj je zajednici pripadao i slavni Elias Canetti, razorili do temelja.


Povijest turskih židova seže još od davne 1492. godine , kada je 200.000 osoba židovskog podrijetla protjerano iz Španjolske. Velik broj tih ljudi je svoje utočište našlo upravo u Osmanlijskom carstvu. Uslijed širenja carstva mnoge su se sefardske zajednice naselile i na Balkanu, između ostalog i u nama susjednim gradovima Sarajevu i Beogradu. Mirovnim ugovorima između Austrougarske monarhije i Osmanlijskog carstva ovi su židovi dobili pravo boravka i trgovanja, što je drugim židovskim zajednicama ostalo zabranjeno sve do 19. stoljeća. Upravo je trgovinom, najprije duhanom, a kasnije svilom i vunom te drugim dobrima, tursko-židovska zajednica stekla veliko bogatstvo. Mirovni su ugovori posredovali i preseljenju sefarda na područje Austrije, tj. u Beč. Utemeljenje prve sefardske zajednice u Beču zabilježeno je 1735. godine. Ta je židovska zajednica u 19. stoljeću brojila 6.000 osoba, 1930. ih je bilo još samo 1.000, a nakon 1945. ih se samo mali broj vratio u Beč.



Bečka izložba, koja se može pogledati do 31. listopada, pored razvoja bečke sefardske zajednice u šest postaja prikazuje i razvoj preostalih europskih sefardskih zajednica.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr

13.05.2010.