Skip to content

Izložba Antona Horvatovića

Pojedinac zarobljen u beskonačnost povijesti u središtu je novog ciklusa akademskog slikara Antona Horvatovića. On se prepoznaje u slikama nepoznatih ljudi, neodređenih mjesta, ratova, primirja, tijeka vremena koje nas je obilježilo stvarajući privid nama poznatog svijeta. Oslobađajući ih težine okruženja nastanka autor transformira realnost na platnu smještajući u njih osobe ili životinje, detalje i subjektivnu simboliku.

Sve to postoji isključivo radi slikarstva, nezaustavljivog nagona prepunog stvaralačke energije. Razrađenim i smjelim pristupom likovnosti on stvara obrađujući navedenu tematiku vođen unutrašnjim motivima. Krećući od subjektivnog procesa odrastanja i emocija unutar konteksta vremena i povijesti pronalazi apsurdnost istina i činjenica za čovjeka kojem daje centralno mjesto, dominantu prikaza.

Jasna Rodin

Anton Horvatović je rođen 1976. godine u Rijeci. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završava u Puli kod prof. Ivana Obrovca. Godine 2000. diplomira slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Urbinu, u klasi prof. Luigija Carbonija. Sudjelovao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 2005. sudjeluje na realizaciji projekta Les Noces – simultane video-projekcije radova Oskara Schlemmera (Bauhaus) na djelo Igora Strawinskog, u produkciji fondacije Shlemmer, dosad premijerno prikazanim na Settimane musicali, Stresa (Italija) i Theater Basel u Baselu (Švicarska). Od 2002. član je HDLU Rijeka.

Akademija-Art.hr
15.07.2010.