Izbori u Gruziji: I vladajuća stranka i oporba tvrde kako su pobijedili

Oporbeni čelnik, milijarder Bidzina Ivanišvili izjavio je u utorak kako je uvjeren da će postati premijerom Gruzije, negdašnje sovjetske republike, dok djelomični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je njegova oporbena koalicija u vodstvu

Njegovi pristaše okupili su se na ulicama glavnog grada Tbilisija nakon zatvaranja birališta u ponedjeljak kako bi proslavili pobjedu, unatoč tome što vladajući Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) predsjednika Mihaila Sakašvilija također tvrdi da je pobijedio.
Ako Ivanišvilijev Gruzijski san pobjedi Sakašvilijevu stranku, ovi izbori će obilježiti prvi mirni prijenos vlasti otkako je Gruzija postala neovisnom nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.
Međutim, njegova pobjeda bi također mogla uvući Gruziju u razdoblje nesigurnosti. Sakašvili, koji je optužio Ivanišvilija da planira vratiti Gruziju pod okrilje Moskve, ostat će na dužnosti predsjednika dok će mu protivnik sjediti u uredu premijera.
Bilo kakvi znakovi nestabilnosti u zemlji u kojoj živi 4,5 milijuna ljudi zabrinuli bi Zapad jer je ona važna za opskrbu Europe energentima iz Kaspijskog jezera kao i zbog njezinog strateškog položaja između Rusije, Irana, Turske i središnje Azije.
Nakon prebrojanih glasova s 21 posto birališta, Gruzijski san ima 54,3 posto glasova, a UNM 40,6 posto, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo. Riječ je o rezultatima proporcionalnih izbora stranačkih lista, koje daju 77 od ukupno 150 zastupnika u gruzijskom parlamentu. Preostalih 73 zastupnika bira se većinski, izvan izbornih lista, a zasad nisu objavljeni rezultati za te izborne jedinice.
Foto: AFP