Iz uzorka krvi otkrijte koliko ćete poživjeti i kako ćete starjeti


Dr.sc. Ivica Rubelj Foto: Borna Filić/PIXSELL

Iz uzorka krvi otkrijte kako ćete starjeti i koliko ćete poživjeti

San mnogih, otkriti koliko dugo će živjeti, odsad je ostvariv na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković. Ne, nije riječ o kristalnoj kugli koja izbacuje datum vaše smrti, već o preciznoj pretrazi na osnovi koje se mogu odčitati predispozicije za starenje te bolesti i tegobe vezane uz starenje.

Riječ je, naime, o mjerenju telomera, struktura koje su zaštitni mehanizmi na granicama naših kromosoma, koje se često naziva i čuvarima tajne besmrtnosti.

Na Institutu Ruđer Bošković cijena mjerenja telomera je 960 kuna, plus 50 kuna za vađenje i dostavu krvi

Genetika i vanjski faktori

– Akumulacija starih stanica u tkivima u osnovi je procesa našeg starenja. Što ih više ima, negativno utječu na organe mijenjajući njihov metabolizam i uzrokujući propadanje. Kad ih ima jako puno, sve su životne funkcije ugrožene. Telomeri su u osnovi tih procesa, a mi promatramo njihove dužine i skraćivanje – objasnio je dr. sc. Ivica Rubelj, znanstveni suradnik u Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, koji već godinama radi na istraživanju telomera te dodaje kako se analizom dužine telomera može odčitati nečija biološka starost.
– Ako se telomere previše skrate mogu dovesti do loma kromosoma. Bitno je da se održi njihova duljina, koja pak ovisi o genetici, ali i vanjskim faktorima na koje se može utjecati, kao što su socijalne prilike, životne navike, mentalno zdravlje – zaključuje Rubelj.
Mjerenje iz krvi
Otkrije li se da netko genski ima kraće telomere savjetuje se usporavanje njihova daljnjeg skraćivanja rekreacijom, zdravom prehranom, prestankom loših životnih navika (pušenje, alkohol) te izbjegavanja stresa. Postoji nekoliko vrsta mjerenja, ovisno o tome koliko osoba želi znati o svojim telomerima, a svodi se na njihovu duljinu, profil te kojom se brzinom skraćuju. Kako bi se mjerenje napravilo, dovoljna je uzorak krvi. – U suradnji s Laboratorijem Breyer uzimamo krv, izoliramo DNK i telomere. Obično treba oko deset dana za rezultate, nakon čega slijedi njihova interpretacija i savjeti što dalje – objasnio je Rubelj.
Izvor: Martina Berger-Bedić / Večernji list

Akademija-Art