Iz tame Jazovke progovara svjetlo da zlo nema zadnju riječ

U petak, 22. lipnja, u okviru spomen-pohoda na stratište jame Jazovka, u Žumberku pomoćni zagrebački biskup dr. Ivan Šaško predvodio je pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje za stradale žrtve komunističkoga režima nakon Drugoga svjetskog rata

U homiliji je biskup Šaško istaknuo da je tome mjestu potrebna molitva koja pročišćuje srce i natapa ga milošću, a najviše su potrebni ljudi blizi Bogu koji čuvaju spomen, koji utjelovljuju sućut i svjedoče istinu.
"Ovdje se spominjemo događaja, ispunjenih nečovječnim i bezosjećajnim postupcima komunističkih vlasti, trpljenjem i nepravdama koje su obilježile našu hrvatsku domovinu neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Ovo je mjesto postalo simbolom duboke rane u dušama Hrvata; rane koju je osjećao cijeli narod i za koju, osim Božje sućuti, kao da nije bilo lijeka", kazao je biskup i podsjetio da su misao na tu ranu, a posebno glasna riječ bili prekrivani novim progonima i novim patnjama, no istina o zlu je, poput sjemena, ipak preživjela.
Podsjetivši na riječi Jobovog vapaja: "On mi je dušu spasio od jame i život mi se veseli svjetlosti", mons. Šaško je kazao da u toj vjeri "nosimo spomen i svjedočimo da je ovo mjesto, kao i stotine drugih na kojima je komunistička vlast očitovala na kojim to temeljima gradi društvo, od stratišta postalo puno više. Ovo je, smijemo reći, katedra s koje odjekuju dragocjena predavanja iz povijesti."
"Zahvaljujući očuvanomu spomenu ovo mjesto nosi glas žrtava i ulazi u sve pore hrvatskoga društva. (…) Nada je preživjela, ubijeni su zadobili glas i njihov je spomen postao našom molitvom. Kroz tamu njihova stradanja jasnije se vidi cijela Domovina. Stratište je postalo motrište, hrvatski vidikovac", kazao je propovjednik i poručio da je itakako važno doći na Jazovku "kada se zaboravi da ovakva stratišta nastaju svaki put kada ljudski životi završe u rukama čovjeka, kada ih se pokušava istrgnuti iz Božje ruke; ovamo treba doći kada se posegne za ideološkim sljepilom, da bi se vidjela cijena razornih ideja".
Istaknuvši da iz tame Jazovke progovara svjetlo da zlo nema zadnju riječ, biskup Šaško je uputio molitvu Gospodinu: "U boli i vjeri naše Majke Marije podari nam zagovor i uči nas čitati znakove vremena, a pokojne koji počivaju u ovim žumberačkim šumama obdari svjetlom i radošću nebeske ljepote, koju nitko ne može oduzeti onima koji te ljube." (gk)
Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 1. srpnja. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Izvor_Glas Koncila