Ivo Sanader: Izvući ću se i vraćam se. Opet ću voditi Vladu i HDZ!

Jutarnji objavljuje autentične zapise niza razgovora s Ivom Sanaderom, bivšim hrvatskim premijerom i šefom HDZ-a, protiv kojega se pred Županijskim sudom u Zagrebu vode četiri sudska postupka za milijunsku političku korupciju

 
Uredništvo je angažiralo Dana Alexea, uglednog belgijskog novinara rumunjskog podrijetla s magisterijem iz povijesti islama pariškog sveučilišta i nagrađivanog autora niza dokumentarnih filmova, da napiše knjigu o Sanaderu, njegovu političkom i životnom putu.

Alexe je, zapravo, pokušao razotkriti dubinske razloge zbog kojih je obećavajuća politička karijera završila na optuženičkoj klupi. Ta studija Sanaderova karaktera i života počela je u prosincu 2011., kada su se njih dvojica prvi put sreli u uredu odvjetnika Čede Prodanovića. Uslijedio je niz dugih razgovora tijekom siječnja ove godine. Ovaj put kod odvjetnikaGorana Suića. Sanader je suradnika Jutarnjeg, također, upoznao s nizom bliskih prijatelja koji su, naravno iz svog rakursa, svjedočili o bivšem šefu HDZ-a i događajima koji su prethodili padu, bijegu, uhićenju u Austriji i, konačno, spektakularnom suđenju u Zagrebu.

Alexe je, prije početka pisanja knjige, uputio Sanaderu, kojega nikada nije sreo, dugo pismo u kojemu je detaljno objasnio koncepciju buduće knjige. To i još nekoliko dobrih preporuka očito je prevagnulo kod Sanadera da primi Alexea, i to u trenutku kada nije želio komunicirati s novinarima.
Dan Alexe je proveo sate u Sanaderovu društvu, redovito je pratio suđenje, razgovarao s nekoliko desetaka ljudi koji su mu mogli otkriti nepoznate detalje o Sanaderu. Dojmljivo novinarsko istraživanje skupljeno je u knjizi pod radnim naslovom HRVATSKI HYBRIS ili IVO SANADER – PORTRET JEDNE NACIJE koja će izaći u izdanju EPH. Ovo su prvi dijelovi te knjige.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Jutarnji.hr