Skip to content

Intervju – Petar Hranuelli: Kamen ima dušu


Petar Hranuelli

 

S Petrom Hranuellijem razgovarao Miroslav Pelikan
"Kao rođeni Bračanin shvatio sam da kameni imaju dušu"

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Petar Hranuelli rođen je u Supetru 1975. godine. U Pučišću je završio srednju klesarsku školu. Bavi se profesionalno restauracijom kamena, kiparstvom i klesarstvom. Ostvario je niz ciklusa. Višekratno je nagrađivan. Izlaže samostalno i skupno. Početkom listopada predstavio se riječkoj publici u galeriji Bruketa 2.

• Petoga listopada u riječkoj Galeriji Bruketa 2 predstavili ste se s novom samostalnom izložbom skulptura i crteža?

– Da, predstavljam se s izložbom crteža i skulptura iz ciklusa Venera i anđeli. Venere sam i prije izlagao, ali evo po prvi put radim samostalnu izložbu anđela u sklopu s venerama, jer Venera je moj zaštitni znak koja je dobila sada krila, pa, eto, riječka publika ima čast da to prva vidi.
• Zašto ste za izložbu izabrali Rijeku?
– Ma, zašto Rijeka? Kažem, prvi put samo tamo, a i imam jako drage i dobre prijatelje u Rijeci koje cijenim i volim, pa eto tako i grad mi je drag zbog toga.
• Autor ste niza ciklusa. Kako uspijevate sinkronizirati rad s toliko motiva, tema? Zapravo, što je zajedničko, povezujuće svima njima?
– Točno je da sam autor niz ciklusa, ali eto imao sam čast da sam bio dobar s prof. Miroslavom Šutejem od kojega sam naučio da svaka izložba mora biti nešto novo, jer ljudima je dosadno gledati isto. He, he, šalim se. Ali ako ćemo povezati sve te cikluse i malo bolje proučiti, ipak sam to ja. Vidi se rukopis i u skulpturi i u slici, pa tako i u crtežu. Mogu reći, prepoznatljiv mome rukopisu.
• Koji motiv Vam je najvažniji, najizazovniji, onaj koji najviše obećava?
– Ciklus Venere ipak je moj motiv kao i katedrale koje su manje poznate javnosti. Po venerama me ljudi uglavnom pamte.
• Što je temeljno u vašem pristupu motivu?
– Temelj u venerama je ipak Willendorfska Venera i sve prethistorijske venere.
• Koji je materijal s kojim najčešće radite i zašto? Pretpostavljam da je riječ o kamenu.
– Kamen. Zašto? Pa ipak rođen sam na Braču i išao u srednju klesarsku školu, te shvatio da kameni imaju dušu. Jednostavno znam pričati s kamenom i onda me kamen sluša i radim kako mi sam kamen diktira, jer sve preko volje kamena to puca i pretvara se u prah.
• Što je novo u atelijeru?
– Zadnje što radim su venere i anđeli na platnima. Moj glavni motiv na platnu je u 3D, a vrijeme će pokazati sve.
• Planovi?
– Planova ima mnogo. Ne bih puno unaprijed govorio, ali planiram imati sljedeću veliku izložbu u Makedoniji, te poslije u Srbiji.

Akademija-Art.hr
21.10.2011.