Industrijska proizvodnja se vraća na lokaciju nekadašnje bečke tvornice kruha

Galerija OstLicht – Izložba „Industrija“

24. siječnja – 30. ožujka 2013.

Novootvoreni bečki izložbeni prostor OstLicht od 23. siječnja do 30. ožujka ove godine predstavlja izložbu pod nazivom «Industrija». Galerija OstLicht je pri tom idealna kulisa za jednu ovakvu izložbu, budući da je i sama smještena na arealu nekadašnje bečke tvornice kruha. Izložbom «Industrija» OstLicht podsjeća na povijest vlastite lokacije te se na primjeru petnaest suvremenih umjetničkih pozicija bavi svim aspektima industrijske proizvodnje.
Zastupljeni umjetnici se u svojim fotografskim serijama prije svega bave pitanjima: Kako rad u tvornici izgleda danas i ako se kroz povijest mijenjao? Na koji način se industrijska proizvodnja odvija u različitim geografskim regijama? Kakve posljedice rad za strojem ima na ljudsko tijelo i njegove kretnje? Kakve posljedice ima industrijska proizvodnja na krajolik i prirodu? Kako izgledaju i čemu služe napuštena industrijska postrojenja?
Fotografija iznad – Foto: Edward Burtynsky, Manufacturing China


Anatoliy Babiychuk, Rudnik, 2008-2010 .

Jedan od najzanimljivijih umjetničkih projekata je «Rudnik» Ukrajinca Anatoliyja Babiychuka koji govori o životu umjetnikova oca koji je 40 godina radio kao rudar u Ukrajini. Babiychuk osim toga svojim radom tematizira i društveni i ekonomski razvoj današnje Ukrajine.

Drugi zanimljiv rad je onaj Kanađanina Edwarda Burtynskog pod nazivom „Manufacturing China“ koji obuhvaća fotografije nastale u nekoliko kineskih provincija, na kojima su prikazane tisuće radnika koji proizvode mobilne telefone, cipele i tekstil.
Ostali umjetnici čiji radovi su zastupljeni na izložbi su Carla Bobadilla, Elisabeth Czihak, Michael Goldgruber, Birgit Graschopf, Katharina Gruzei, Cornelia Hauer, Ernst Logar, Walter Niedermayr, Markus Oberndorfer, Sascha Reichstein, Thomas Ruff, Margherita Spiluttini te Max Wegscheidler.