Iako Hrvatska mijenja zakon, Europska komisija pokreće kaznu

Europska-komisija hr

Europska-komisija hr

Izmjene sporne odredbe zakona poznatog kao Lex Perković na Vladu će ići sljedeći tjedan, a u saborsku proceduru najvjerojatnije za dva tjedna

Da će se, suprotno dosadašnjim najavama iz Vlade, zbog pritiska Europske komisije najprije mijenjati zakon o europskom uhidbenom nalogu, pa nakon njega Ustav – potvrdio je gostujući u Poligrafu hrvatskoga radija predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

A Reuters izvještava, pozivajući se na neimenovane izvore, kako će Europska komisija vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju. Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni članak, rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan. On je rekao da će se to vjerojatno dogoditi na redovitom sastanku povjerenika EU-a idućeg tjedna.

Dvoje diplomata su Reutersu rekli da bi u ovom slučaju Komisija mogla iskoristiti sredstva namijenjena Hrvatskoj za poboljšanje nadzora granica u sklopu priprema za ulazak u Schengen.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izrazio je uvjerenje da Hrvatska neće dobiti sankcije. Mislim da imamo dovoljno argumenata da Europskoj komisiji dokažemo da ćemo stvari mijenjati, ali ćemo mijenjati kako mi mislimo da ih treba mijenjati, izjavio je ministar Mrsić. (Foto: Davor KOVAČEVIĆ, HRT)