Skip to content

Hrvatski BB Kulinarski show ipak je samo namještaljka, ‘Survivor’ prava katastrofa, a ‘Farma’ skup očajnika

Jednim glupim potezom – odnosno aljkavošću – Nova TV uništila je možda posljednju nadu za spas hrvatskog reality showa

 
Njezin “Masterchef” nije baš imao rekordnu gledanost (kladim se da niste znali da je autor tog formata Britanac Franc Roddam čija se “Quadrophenia”, ekranizacija rock opere grupe The Who, nalazi u mnogim kućnim kolekcijama sredovječnih filmoljubaca), ali je privlačio posve solidnu pažnju iz posve jednostavnog razloga: tisuće gledatelja pretvaraju se da znaju kuhati, a “Masterchef” je bio odlična prilika za provjeravanje vlastite superiornosti – ili inferiornosti.

Kobna pogreška

Bosanski FTV je, nažalost, pogreškom emitirao alternativni finale i tako razotkrio da je cijeli show najobičnija namještaljka. Kao da takvo što niste slutili od samog početka?!
Uoči zime lijepo ste vidjeli da natjecatelji barataju namirnicama koje se mogu nabaviti isključivo u proljeće, a naposljetku je i Nova TV priznala da je oba finala, a i veći dio ostalih emisija, snimila još u travnju.
Time je upropastila potencijalnu zlatnu koku jer je kulinarstvo poprilično jeftina razbibriga (bar dok u njemu uživate kao televizijski gledatelj) i pojavilo se kao spasonosna formula nakon što su se sve druge dosjetke za žanr reality showa otrcale. Tko će normalan nakon ove blamaže pogledati eventualnu novu sezonu “Masterchefa”?! Pretpostavljam da su na Novoj TV već donijeli odluku da emisiju ukinu bez velike pompe.
Nije lako u Hrvatskoj praviti reality show. Prvi je problem što su za takvo što zainteresirane samo dvije komercijalne televizije – Nova TV i RTL – budući da HTV smatra da mu je takvo što ispod časti (iako bi se moglo raspravljati o tome u koju grupu pripadaju “Ples sa zvijezdama” i “Zvijezde pjevaju”, kao i zlosretna emisija “Do posljednjeg zbora”). Kako se u posljednje vrijeme govorka, obje su u popriličnim financijskim nevoljama pa im i najjeftiniji reality show predstavlja glavobolju i rizik.
Drugo, čime zapravo privući publiku? RTL-ov “Big Brother” na početku se činio kao dobitna kombinacija, pogotovo u drugoj sezoni kada je pobijedio Hamdija Seferović i dokazao da Hrvati nisu ksenofobi: tim su se fenomenom bavili i najugledniji politički komentatori.
Za nevolju, s “Big Brotherom” smo poprilično okasnili, teško je iz godine u godinu gledati svakodnevicu stopostotnih anonimaca, pa nije pomogla ni grozna “celebrity” sezona, štoviše, samo je navijestila skori kraj. “Farma” je bila kratka vijeka, iako je u početku imala izvrsnu gledanost, a “Survivor” se pokazao kao potpuna katastrofa, nisu pomogle ni ovogodišnje peripetije Mije Begović na Kostariki.
Nekoliko kratkoročnih sramotnih eksperimenata kao što je “Mijenjam ženu” ne isplati se niti spominjati.

Mizerno tržište
Otkrivanje glazbenih i svakovrsnih drugih talenata također se pokazalo kao slijepa ulica. U Americi na Billboardovoj top-listi nalazite desetke albuma izvođača koji su se proslavili u emisiji “Američki idol”, poput Carrie Underwood i Jennifer Hudson (potonja čak nije ni pobijedila u finalu, ali je, unatoč tome, dobila Oscara za svoj nastup u mjuziklu “Dreamgirls”), no što da rade nesretnici koji su trijumfirali u emisijama “Hrvatska traži zvijezdu” ili “Story Supernova Music Talents”? U nas estrada jedva da postoji, preživljavaju jedino mega zvijezde, pa nije nimalo slučajno što je svojedobno Nera Stipčević upisala glumačku akademiju jer je trijezno procijenila da se od pjevanja ne živi. Ni s glumom nije lako, ali s dva zanata bar ima neku šansu. Suviše smo mizerno tržište da bi gledatelji sa znatiželjom iščekivali hoće li neka od tih emisija izroditi novu Severinu.

Momci iz močvare
Život bogatih i slavnih? Još gore! “Gotovčevi” nisu bili ni jedno ni drugo, a bogami ni “Dvornikovi”. Naprosto nemamo trash celebrityja kao što je Kim Kardashian da bi se isplatilo zaviriti u njihove privatne živote.
Kuda stoga dalje? Seth Kaufman, pisac hvaljenog romana “Kralj boli”, poigrava se radikalnom idejom za reality show u kojemu pobjeđuju oni natjecatelji koji uspijevaju najdulje izdržati najrazličitija mučenja i poniženja. Nisam siguran da bi to u nas prošlo, ipak živimo u zemlji u kojoj se vode polemike oko nečega tako banalnog i samorazumljivog kao što je uvođenje seksualnog odgoja u škole, no poneki strani reality show već je bio na rubu ostvarenja te ideje. Ima, međutim, nešto drugo. U Americi su svi poludjeli za reality showom “Pačja dinastija” (Duck Dynasty), čiji su protagonisti bradati momci iz Louisiane, obitelj Robinson, koji su se obogatili prodajom pištaljki za lov na patke. Regionalni genijalci posljednja su pošast na tamošnjem televizijskom tržištu, ima ih u “Ljudima iz močvare”, reality showu koji se bavi lovom na aligatore, te u još nekoliko drugih emisija. To nama ne bi bio problem. Pogledajte samo neku od emisija “Globalnog sijela”, koja i nakon smrti sjajnog Joška Martinovića nastavlja otkrivati bisere hrvatskih bizarnosti.
Napraviti oko jedne od njih reality show ne bi bio osobit problem. Ipak, i za to treba poneka ideja i trunčica kreativnosti, a time se ni Nova TV ni RTL ne mogu baš pohvaliti.
Foto: Nova TV
Izvor: Jutarnji.hr
See also  Preminula Ruža Trojić, naša dobra baka Mustapuša