Foto: Frano Lepan/Pixsell

Poslušajte Josipovićeve skladbe koje vrijede i do 31.000 kuna

ZAMP-ov pravilnik: Vrijednost boda za autore ozbiljne glazbe veća je nego za “zabavnjake”, a tako je i u većini zemalja Europe
Predsjednik RH Ivo Josipović (vlasnik 56 djela) na temelju autorskih prava u prošloj je godini zaradio 31.000 kuna bruto, kao pokojni pjevač Dino Dvornik (vlasnik 148 djela) u najplodnijim danima. Izjava predsjednika Ive Josipovića u emisiji Nedjeljom u 2 da godišnje kao autor i član Hrvatskog društva skladatelja zarađuje od 11.000 do 31.000 kuna bruto jer pripada najizvođenijim autorima ozbiljne glazbe izazvao je puno pitanja.
Ne žele reći iznose
Neki govore da je taj iznos velik, no rijetki žele sa svojim iznosima izaći u medije. Neki pak skladatelji ozbiljne glazbe, koji također javno ne žele otkriti identitet, tvrde da većina njih godišnje zaradi samo nekoliko tisuća kuna. Udovica D. Dvornika Danijela među rijetkima je koji priznaju primanja od autorskih prava. Dino je, kaže, u najplodnijim godinama, kad su nastale njegove najpopularnije pjesme i izašao album – 1997. i 1998. – dobivao od 30.000 do 40.000 kuna bruto.
– Treba uzeti u obzir da je tada bila manja naplata pa su imali manji kolač za dijeljenje. ZAMP mora postojati, mora netko štititi prava. No smeta mi način, neću imati prigovora kad se bude sve znalo – kaže D. Dvornik i pita se zašto su u vrhu HDS-a najizvođeniji autori. Boje li se da će se saznati njihova primanja ako bi u vodstvo primili nekog manje uspješnog, pita se. Nelogičnosti u obračunu nameće joj činjenica da je Dino u godini smrti dobio jednak iznos kao i godinu prije.
– Ta četiri mjeseca 2008. stalno su se vrtjele njegove pjesme, a dobili smo oko 40.000 kuna, kao godinu prije, a i ispis je bio sličan. Godinu dana poslije iznos je bio nešto viši. Ispada da je najbolji bio prošle godine jer smo dobili 80.000 kuna – kaže D. Dvornik. Doznajemo da Davor Gobac (vlasnik 93 djela) dobiva od 20.000 do 50.000 kuna. Posljednje mu je isplaćeno oko 40.000 kuna.
– Nikad me nisu uvjerili da je njihov obračun ispravan, ne znam kako to ide. Imam osjećaj da im je važniji ZAMP od kompozitora – kaže Gobac. Prema podacima HDS-a, deset najizvođenijih skladatelja ozbiljne glazbe su Boris Papandopulo (pokojni), Frano Đurović, Dubravko Detoni, Emil Cossetto (pokojni), Ivo Josipović, Igor Kuljerić (pokojni), Mladen Tarbuk i Adalbert Marković (pokojni), Pavle Dešpalj i Dubravko Palanović. Ozbiljni skladatelji, ističu u ZAMP-u, ostvaruju i devizni prihod koji je puno veći u odnosu na skladatelje zabavne glazbe. Prema neslužbenoj analizi, svi hrvatski autori klasike godišnje dosegnu prihode od pola milijuna kuna. Najizdašnije je kada se djelo izvede na Hrvatskoj televiziji. Bod na televiziji vrijedi 10,5 kuna za minutu glazbe. Na Hrvatskom je radiju bod 0,64 kune po minuti, a na komercijalnim radiopostajama 0,06 kuna!? Glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban potvrđuje da je vrijednost boda za klasičare veća nego za zabavnjake i da je tako u većini zemalja Europe.
Popularni “Drmeš”
A što se tiče predsjednika Josipovića, njegova su se djela rado i često izvodila i prije nego što je postao predsjednik, doznajemo iz ZAMP-a. Među tamburašima je popularan njegov “Drmeš za Pendereckog”, među komornim glazbenicima njegova “Samba da Camera”, koja je sasvim sigurno jedno od najizvođenijih djela hrvatske klasične glazbe u povijesti. Josipović je godinama bio siva eminencija HDS-a, vodio je i Muzički biennale te bio središnja osoba hrvatske i ne samo klasične glazbe. Usput spomenimo da je Europski sud pravde prošli tjedan presudio da stomatološke ordinacije koje puštaju glazbu s radiopostaje ne moraju plaćati naknadu za autorska prava glazbenika.

Top 10 autora

Prema podacima ZAMP-a, top deset autora 2010. godine bili su, abecednim redom, Nenad Belan, Miro Buljan, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić, Zlatan Stipišić i Miroslav Škoro.
Među top skladbama pozivnih melodija iz 2010. godine dvije su pjesme koje izvodi Bojan Jambrošić, ali i pjesma “Ima nešto od srca do srca” koju izvodi Crvena jabuka te “Severina” Ede Maajke.

Top 10 skladbi
1. Toleranca – Gibonni
2. Žeđam – Gibonni
3. Kad žena zavoli – Tony Cetinski
4. Iznad oblaka – Nola
5. Da smo se voljeli manje – Jinx
6. Fantastična – TBF
7. Lako je sve – Feminem
8. Još uvijek sanjam… – Toše Proeski
9. Zamoli me – Gibonni
10. Aj ća, volin te – Kampanel i H. Rončević

Poslušajte Josipovićeve skladbe koje vrijede i do 31.000 kuna

Izvor: V. Knežević, D. Derk, T. Krsasnec / Večernji list

Akademija-Art